Linkuri accesibilitate

"Actele de violenţă comise de poliţie nu pot fi tolerate în Europa"


Delegaţia PE insistă să se facă o anchetă cu participarea unor experţi ai Consiliului Europei

Parlamentarii europeni au declarat că pe lângă oficialităţi, lideri ai opoziţiei şi ong-işti, la Chişinău s-au întâlnit şi cu aproximativ 80 de persoane din cele reţinute şi maltratate de poliţie. Şefa delegaţiei Marianne Mikko: "Nu ne-am putut imagina că atâtea acţiuni oribile de violenţă se pot produce în Moldova. Actele oribile de violenţă comise în comisariatele de poliţie şi refuzul de a acorda asistenţă legală şi medicală victimelor acestor crime nu pot fi tolerate într-o ţară europeană. De aceea insistăm să se facă o anchetă completă cu participarea reprezentanţilor guvernării, opoziţiei, şi să facă parte, cât de urgent posibil, experţi străini în special din partea Consiliului Europei".

O altă membră a delegaţiei, parlamentara austriacă Karin Resentarits s-a arătat şocată de faptul că mulţi din cei aflaţi în arest au fost reţinuţi fără să existe probe împotriva lor, dar şi de lipsa de reacţie a autorităţilor la cele întâmplate: "Am văzut foarte mulţi oameni care spuneau lucruri similare, aveau mîinile şi picioarele fracturate, povesteau istorii similare despre acel coridor al morţii, pe care erau scoşi şi loviţi din toate părţile. Îşi pierdeau cunoştinaţa, când îşi reveneau erau forţaţi să semneze documente. Nu găsesc cuvinte ca să calific acest lucru. Trebuie să existe o reacţie a oficialităţilor la toate aceste lucruri. Au trecut atâtea zile şi ceea ce spun autoritiăţile este că se investighează. Nu e suficient. Deoarece oamenii au suferit foarte mult".

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu: "Avem documente primite cu poze şi cu înregistrări despre aceste violenţe. Deci lucrurile pentru noi sunt foarte clare – au fost încălcări ale drepturilor omului fără nici un fel de dubiu".





Solicitaţi de presă, parlamentarii europeni au căzut de acord că Uniunea Europeană ar trebui să fie mai exigentă faţă de Republica Moldova în ce priveşte respectarea drepturilor omului. Din nou, Marianne Mikko: "Din ceea ce observ în Moldova în ultimii 5 ani mi se crează impresia că autorităţile Moldovei consideră uneori că Europa este naivă. Europa nu este naivă. Uniunea Europeană a oferit Republicii Moldova sume importante de bani. Şi dacă am putea utiliza termenul condiţionalitate, atunci eu spun da, ar trebui mai multă condiţionalitate atunci când se va deschide următoarea pagină în relaţia cu UE".

Parlamentarii europeni au mai spus că raportul despre situaţia din Moldova pe care îl vor face mâine conducerii Parlamentului European va influenţa cu siguranţă prevederile referitoare la drepturile omului din viitorul document de cooperare RM – UE.

„Conţinutul viitorului acord va avea probabil condiţionări referitoare la drepturile omului, raportul nostru însă nu va influenţa dorinţa de a semna un asemena acord, dorinţă există din ambele părţi", a adăugat europarlamentarul Marian-Jean Marinescu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG