Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Cazul ucrainianului Demianiuc - suspectat de crime de răboi


La sfîrşitul anului trecut procuratura germană a anunţat că deţine dovezi certe care îl incriminează pe John Demianiuc, domiciliat în statul american Ohio. Presa internaţională a anunţat atunci că s-a cerut expluzarea lui Demianiuk din Statele Unite şi că acesta urmează să fie deferit justiţiei germane. În numeroase articole s-a subliniat ideea că acţiunea penală contra lui Demianiuc ar putea fi ultimul mare proces contra unui criminal de război nazist.

În pofida unor ştiri repetate că John (alias Ivan) Demianiuc va sosi în Germania, familia şi avocaţii acestuia au reuşit să împiedice expulzarea în ultimul minut. Asta s-a întîmplat ultima dată în urmă cu 2 săptămîni, cînd Demianiuk, în vîrstă de 89 de ani, era deja pregătit de îmbarcare într-un avion cu destinaţia München.

Procuratura germană susţine că americanul originar din Ucraina, ar fi participat la uciderea a 29 000 de evrei internaţi în lagărul nazist de exterminare din Sobibor. În anul 1943 Demianiuc ar fi fost gardian în acest lagăr şi ar fi luat parte la trimiterea deţinuţilor în camerele de gazare.

Avocaţii săi au respins acuzaţiile procuraturii germane drept neîntemeiate.

Prezumtivul criminal de război a emigrat după terminarea războiului în Statele Unite şi a mai fost acuzat de participare la genocid. Timp de 6 ani, Demianiuc a stat în arest preventiv în Israel. În anul 1986, el a fost condamnat la moarte. Decizia a fost revocată, din cauza lipsei unor probe concludente, iar Demianiuk, poreclit „Ivan cel Groaznic, a fost pus în libertate, avînd dreptul să se-ntoarcă în America.

Presa germană a dezvăluit zilele trecute că înainte de emigrare în America, Demaniuc ar fi intervenit în 1948 pe lîngă Oficiul internaţional pentru persoane dispărute (Internationaler Suchdienst), susţinînd că ar fi o victimă a naziştilor. Din documentele păstrate în arhiva Oficiului mai rezultă că Demianiuc a profitat în Germania de ajutor social. Asta pînă în anul 1952, cînd a plecat în SUA. Într-un chestionar biografic, păstrat în aceeaşi arhivă, Demianiuc a susţinut că în 1943 fusese şofer în lagărul de la Sobibor. În declaraţiile răspîndite de către avocaţii lui Demianiuc, aceştia susţin că prezumtivul făptaş nu s-a aflat niciodată la Sobibor.

Toate aceste chestiuni le va lămuri justiţia. Cînd se va întîmpla asta, depinde de data sosirii lui Demianiuc în Germania şi de starea sănătăţii viitorului inculpat.
XS
SM
MD
LG