Linkuri accesibilitate

Presa de miercuri


Moldovenii fug în masă de stabilitatea lui Voronin

“Vrem cetatenie romana. Si punctum!”, titreaza Timpul, precizand: “Moldovenii fug in masa de stabilitatea lui Voronin”. Mii de oameni asalteaza Consulatul Romaniei si oficiile postale din Republica Moldova dupa ce Guvernul de la Bucuresti a modificat, pe 15 aprilie, Legea cetateniei. Cat priveste criticile la adresa acestei decizii, ziarul il citeaza pe premierul Emil Boc: “Politica Romaniei fata de fostii cetateni romani reprezinta un atribut suveran, care nu pune in pericol Uniunea Europeana.

Comunistii de la Chisinau, insa, “nu se pot opri”; din campania electorala, constata Timpul. Din care mai aflati despre inca doua persoane disparute dupa 7 aprilie.

Tot acolo, Constantin Tanase se simte obligat sa dea cateva lamuriri pe marginea articolului pe care l-a publicat vinerea trecuta. A fost o provocare cu care, mai intai, a vrut sa-si demonstreze ca nu numai Tkaciuk si Resetnikov se pricep la asa ceva, si care, mai apoi, i-a servit pentru a vedea ce atitudine au cititorii si clasa politica fata de ideea alegerilor anticipate, zice Cheianu. Concluzia caruia este ca opozitia este obligata sa conduca lucrurile la alegeri anticipate. Ba mai mult, e convins celalalt Constantin, Tanase, directorul de la Timpul, opozitia e “blestemata” sa respinga orice dialog cu comunistii si sa accepte alegerile anticipate, ca o conditie a supravieturii ei.

Moldova Suverana, insa, anunta, prin gura presedintelui Voronin, sfarsitul crizei politice provocata de recentele evenimenete si mai ofera – pe post de portavoce a Ministerului de Externe– un motiv al refuzului de a-i acorda agrementul lui Mihnea Constantinescu, in postul de ambasador al Romaniei in Republica Moldova. Acest refuz este, potrivit Moldovei Suverane, o “consecinta fireasca” a relatarilor din presa romaneasca cu privire la cariera diplomatica a lui Mihnea Constantinescu, relatari din care reiese, scrie Moldova Suverana, ca “partea romana l-a desemnat pe acesta in calitate de ambasador tocmai pentru ca este omul cel mai potrivit sa gestioneze situatii de criza, sa le stimuleze si sa le gestioneze in favoarea partidelor politice de opozitie sprijinite de Romania”. Mai apar azi, tot in Moldova Suverana, cateva consideratiuni zise “din culisele secrete ale strategiei militare aplicata de autorii tentativei de lovitura de stat”, semnate de un domn pe nume Valentin Vasilescu care ne e prezentat drept expert militar roman.

Si, in alt context, va asigura ziarul, ca “actiunile intreprinse de catre autoritati au permis ca economia tarii sa rezista in fata crizei mondiale”.

Anatol Caslaru scrie in Economist, pe marginea prognozelor FMI, pe care le califica drept un dus rece de care Guvernul de la Chisinau a avut nevoie, ca premierul Zinaida Greceanii si, respectiv, intreg Cabinetul de Ministri, realizeaza cu greu tranzitia de la limbajul electoral, iar declaratiile acestora ii par usor ridicole si chiar enervante. Solutia ar fi, poate, un guvern format din medici. Ideea i-a fost inspirata de faptul ca doctorii examinand bolnavul, economia Moldovei adica, descriu exact situatia pacientului si nu asa cum ar vrea el s-o vada.
XS
SM
MD
LG