Linkuri accesibilitate

Aprilie 2009 - o cezură în producţia literară


Opiniile scriitorilor Mitoş Micleuşanu şi Mihai Vakulovski

Ceea ce s-a întîmplat la începutul şi mijlocul lui aprilie în Chişinău înseamnă o cotitură nu doar în viaţa socială şi politică, dar şi în literatură. Pentru mult timp de acum încolo, revolta confiscată şi înăbuşită a tinerilor care au ieşit într-un număr foarte mare în centrul Chişinăului nemulţumiţi de rezultatele alegerilor va deveni una dintre temele majore ale literaţilor moldoveni. Aceasta este părerea scriitorului Mitoş Micleuşanu care consideră că una dintre datoriile cele mai importante ale scriitorilor este să scrie texte literare despre ceea ce s-a întîmplat de fapt în acele zile fierbinţi în centrul Chişinăului, cînd o revoltă paşnică a putut fi deturnată şi îndreptată chiar înpotriva tinerilor care au ieşit în piaţă.


După părerea sa, începînd cu luna aprilie a acestui an, literatura scriitorilor moldoveni sau originari din Republica Moldova va arăta complet altfel sau ar trebui să arate complet altfel şi să devină una angajată şi adresată unui public cît mai larg. Adică Mitoş Micleuşanu se aşteaptă ca scriitorii să coboare din turnul lor de fildeş şi să devină cu adevărat nişte oameni ai cetăţii.


Iata ce ne-a spus scriitorul: "Acum e timpul ca scriitorii să ia atitudine. Ştiu că sunt unii scriitori care s-au dat de o parte, dar acum ar trebui ca să luamă cu toţii atitudine".

În acele zile neguroase de la începutul şi mijlocul lui aprilie scriitorul Mihai Vakulovski se afla la Braşov unde locuieşte de mai bine de treisprezece ani, dar, cu toate că era departe de baştină, evenimentele din centrul Chişinăului l-au afectat la modul direct. Exact în zilele alea lucra la un roman, dar tăvălugul evenimentelor l-au scos de la masa de scris şi de atunci nu s-a mai putut întoarce la textul tău. Se află într-o tensiune continuă, fiind extrem de îngrijorat faţă de situaţia din Republica Moldova.

Şi Mihai Vakulovski consideră că autorii moldoveni sau originari din Republica Moldova vor produce o altfel de literatură începînd cu luna aprilie a acestui an. Dar cum va fi aceasta? Fireşte că încă nimeni nu poate băga mîna în foc şi să răspundă la această întrebare. E clar, însă, că aceasta are deja o nouă temă: reflectarea şi sondarea evenimentelor postelectorale din Republica Moldova.
XS
SM
MD
LG