Linkuri accesibilitate

Rectificarea bugetului prin ordonanţă de urgenţă


Ministerul Muncii este singurul care primeşte fonduri suplimentare

Ministrul finantelor Gheorghe Pogea le-a explicat astazi parlamentarilor romani ca rectificarea bugetului este necesara de fiecare data cind independent de guvern, conditiile economice interne si externe modifica unul dintre cei doi parametri esentiali ai bugetului: veniturile sau cheltuielile. In cazul Romaniei veniturile la bugetul de stat scad din ce in ce mai mult de la o luna la alta.

Rectificarea bugetului, aprobata astazi de plenul celor doua camere reunite s-a facut prin ordonanta de urgenta. La nici trei luni de la adoptarea bugetului, Romania produce o prima rectificare, impusa de fapt indirect de Fondul Monetar International. Practic guvernul de la Bucuresti a modificat radical evaluarea initiala, care nu tinea cont suficient de efectele crizei internationale asupra tarii.

Astfel ministerele Agriculturii, Apararii si Internelor pierd circa un miliard de euro, in vreme ce ministerul Muncii este singurul care primeste fonduri suplimentare, de peste 300 de milioane de euro, pentru indexarea pensiilor cu inflatia si pentru ajutoarele de somaj. Deja peste 600 de mii de romani nu mai au locuri de munca, iar expertii sustin ca numarul lor va depasi un milion pina la sfirsitul anului.

In acelasi timp surse bine informate spun ca deficitul bugetar in primul trimestru al acestui an este de 1,50 la suta din Produsul Intern Brut, ceea ce se incadreaza in cererile FMI, dar este mult sub asteptarile declarative ale oficialilor autohtoni. Reprezentantii Fondului au spus in acelasi timp ca o ”cresterea salariilor este incompatibila cu tintele României”, iar guvernul discuta chiar la aceasta ora inghetarea lefurilor bugetarilor.

Partidul National Liberal si Uniunea Democrata a Magharilor din Romania s-au opus astazi rectificarii bugetare, iar fostul premier Calin Popescu Tariceanu a criticat din nou decizia guvernului de a incheia un acord de imprumut cu FMI, acord care impune restrictii grave in opinia liberalilor. Fostul premier a dat astfel exemplul Marii Britanii care ar avea un deficit bugetar de 12% faţă de 4,6% cit este cel prognozat pentru România, argumentind ca in perioada de criza economica, daca nu pui la dispozitie mijloacele financiare necesare pentru a scoate economia din marasm, nu faci decit sa prelungesti efectele crizei.

Totusi, investitiile publice programate in bugetul rectificat sint de peste 7% din PIB, iar ministrul finantelor Gheorghe Pogea sustine ca acestea ramin principala prioritate a Guvernului.

Rectificarea a fost pusa la punct pentru un scenariu macroeconomic care prevede o crestere economica negativa de 4%, un PIB de 132 miliarde de euro, un deficit de cont curent de 7,5% din PIB, un deflator al PIB de 9,9%, o inflaţie de 5,8%, 600.000 de şomeri şi un salariu mediu brut de peste 400 de euro.
XS
SM
MD
LG