Linkuri accesibilitate

Controale inopinate la ONG-urile incomode


Moldova - Coalition for fair elections, logo
Moldova - Coalition for fair elections, logo

Campanie de intimidare a organizaţiilor societăţii civile

Autorităţile fiscale au început astăzi verificarea câtorva organizaţii neguvernamentale moldovene cu scopul anunţat de a descoperi sursele lor de finanţare. Responsabili de la Serviciul Fiscal Principal de Stat si de la Inspectoratul Fiscal municipal Chisinau nu au putut sa ne ofere detalii despre motivele controalelor, dar se pare ca atit numarul de organizatii neguvernamentale, cit si lista de intrebari de la fisc au fost extinse.

Directorul executiv al Institutului IDIS Viitorul, Igor Muneanu nu crede ca ar fi vorba despre controale inopinate: „Nu are cum sa fie inopinat, pentru ca sint organizatii selectate dupa criterii de afiliere la Coalitia 2009. Inopinat inseamna selectarea unor entitati pe criterii aleatorii or nu este cazul in aceasta situatie. In al doilea rind, vad ca am primit azi un document, decizie privind efectuarea controlului fiscal nr.6557 din 28 aprilie, prin care ei isi justifica vizita. Cu siguranta insa aceste controale sint urmare a unor indicatii de sus, pentru ca despre acest lucru se aminteste cu insistenta in comunicarea cu inspectorii fiscali. Si motivatia? Fara nici o motivatie”.


Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbarosie ne-a declarat ca in acest moment ar fi circa zece organizatii neguvernamentale verificate de autoritati fiscale si nu numai ong-uri din Coalitia 2009 care au monitorizat campania electorala si ziua alegerilor, dar si alte ong-uri active care au fost critice la adresa guvernarii, cum ar fi Amnesty International si Transparency International.

„Transparency International este cunoscuta pentru critica coruptiei, iar Amnesty International in fond a luptat cu torturile, cu tortura in special in politie. Deci, se pare ca exista o decizie la un nivel superior, sa zicem asa, de a lansa o campanie de intimidare a organizatiilor societatii civile care au fost mai active, nu neaparat in campania electorala, dar care s-au manifestat activ si in perioada intre alegeri.

Arcadie Barbarosie spune ca lista cerintelor fiscului s-a extins de la prima citatie. Acum IPP-ului si altor ong-uri li s-ar cere sa declare nu doar sursele de finantare, care de regula reprezinta granturi primite de la institutii internationale si guverne occidentale pentru diverse proiecte, dar li se solicita sa declare si toate platile de iesire pe care aceste ong-uri le-au efectuat.

„Sintem deschisi, chiar nu avem nici un fel de secrete si nu ascundem nimic. Sintem absolut deschisi, chiar bucurosi ca vine fiscul sa ne controleze, pentru ca dupa aia putem sa inchidem file-urile proiectelor peste cinci ani de zile (ride - n.r.), dar asa trebuie sa le tinem deschise (ride din nou - n.r.). Pentru noi cred ca este primul control. Dar trebuie sa stiti ca la fisc avem un supervizor cu care lucram permanent, caruia ii prezentam rapoartele si nu am avut nici un fel de obiectii. Asa ca, sincer sa fiu chiar ma mira acest lucru (controlul fiscului - n.r.). Pina acum nu am avut nici o problema cu fiscul si nici o obiectie”.

Arcadie Barbarosie spera ca initiatorii acestor presiuni, dupa cum s-a exprimat, isi vor revedea punctul de vedere, pentru ca va urma si o reactie a Occidentului, iar deteriorarea relatiilor Moldovei cu Occidentul in plina criza economica si financiara, in opinia lui Arcadie Barbarosie, ar putea avea consecinte dintre cele mai nedorite.
Previous Next

XS
SM
MD
LG