Linkuri accesibilitate

Referirea la dreptul de acces al unor terțe țări la rețeua de gazoducte existentă exclusă la cererea Rusiei

Reuniunea „Gaze naturale pentru Europa – securitate și parteneriat”, s-a încheiat fără surprize de proporții. Documentul final conține mai multe principii și politici pentru întărirea securității energetice. Participanții și-au exprimat sprijinul pentru proiectele mari în sectorul gazelor – printre care Southstream și Nabucco. Este nevoie de un mecanism nou pentru reglementarea unor dispute internaționale, precum cea ruso-ucraineană din iarna trecută, care ar putea bloca fluxurile energetice. Transparența din partea guvernelor și a companiilor va putea contribui la întărirea colaborării ce trebuie corelată cu cele mai bune practici ecologice și sociale, se arată în declarația finală.

La cererea delegației ruse din document a fost exclusă referirea la drepturile unor terțe țări de a avea acces la rețeua de gazoducte existentă, informeză mediile sofiote.

În cea de a doua zi a forumului s-au făcut auzite declarații optimiste despre realizarea gazoductului Nabucco. Directorul executiv al proiectului, Reinhardt Mitschek a spus că decizia finală pentru începerea construcției este așteptată în 2010. Viceprim-ministrul ceh Alexandr Vondra însă a anunțat că prioritatea președinției cehe a Uniunii europene o constituie așa zisul coridor de sud – un nou gazoduct ce va conecta Turcia cu Grecia și Italia de sud.

Reprezentantul american, Richard Morningstar a declarat că Nabucco nu poate soluționa toate problemele energetice ale Europei. Washingtonul este însă dispus să acorde sprijin financiar proiectului.

În legatură cu proiectul preferat al Gazpromului – Southstream, o parte din participanți au constatat că el va fi foarte scump și greu de realizat în condițiile crizei actuale.

Ministrul rus Serghei Șmatko a dezmințit speculațiile privind existență unor probleme în relațiile ruso-bulgare care ar putea bloca realizarea „Southstream”-ului. Acordul bilateral va putea fi semnat chiar în timpul vizitei ce-o efectuează în aceste zile la Moscova premierul bulgar Serghei Stanișev, a spus Șmatko.
XS
SM
MD
LG