Linkuri accesibilitate

Cauţi ce găseşti, devii ce eşti!

Meseria de a trăi, Allfa, 2006, este jurnalul unui sinucigaş anunţat căruia îi va tremura mîna la 18 ani, dar care nu va ezita să-şi pună capăt zilelor la 42, într-un hotel sordid din Torino, nu înainte însă de a lăsa posterităţii o operă magistrală şi un nume pe măsură – Cesare Pavese. Carte de o frumuseţe ucigătoare, acum la a treia ediţie românească, tălmăcită admirabil de Florin Chiriţescu – distins cu Premiul pentru traducere al Ministerului de Externe italian –, jurnalul se prezintă „ca rezultatul obiectivat al unei intense experienţe interioare” (Gianni Vattimo).Pendulînd între jurnalul intim şi jurnalul de creaţie, fără a neglija însă angajamentele sale politice, autorul cultivă mai cu seamă fraza eliptică, care formează în jurul său un cîmp semantic mult mai mare decît ar lăsa să se înţeleagă puţinele cuvinte ce-o alcătuiesc: „În meseria aceasta de-a face poezii nu inspiraţia înflăcărată estea aceea care creează ideea fericită, ci ideea fericită creează căldura inspirată”.

Notaţia aforistică merge mînă în mînă cu observaţia de fin psiholog, potenţîndu-se reciproc graţie artistului ce „pune grumazul – vorba poetului – între lucru şi cauza sa”, pentru a da la iveală adevărate perle: „Dragostea are virtutea de a dezbrăca nu numai pe cei doi îndrăgostiţi, unul în faţa celuilalt, ci şi pe fiecare dintre ei în faţa lui însuşi”. Or, jurnalul abundă de asemenea „dezbrăcări”, ca să nu zic adevărate „jupuiri de viu”, majoritatea încercate... pe propria lui piele: „Ceea ce-l deosebeşte pe bărbat de copil este faptul că ştie să ţină în frîu o femeie. Ceea ce deosebeşte pe femeie de copilă este faptul că ştie să exploateze un bărbat. Apoi: Copil sau Adult te naşti, nu devii. Consolează-te deci”.

Între aceste cuvinte şi celebrul său vers de adio: „Va veni moartea şi va avea ochii tăi”, toată viaţa artistului se consumă în această notă fulgurantă, la persoana a II singular: „Nenorocirea ta proprie – care este aceea a tuturor poeţilor – constă în aceea că prin vocaţie tu nu poţi avea decît un public, pe cînd tu cauţi suflete gemene”.
Cauţi ce găseşti, devii ce eşti!
XS
SM
MD
LG