Linkuri accesibilitate

Asteptam ca guvernul să aibă o atitudine europeana nu numai fata de UE, dar mai ales pe plan intern

La solicitarea Romaniei, relatiile dintre Bucuresti si Chisinau au constituit un punct important la prinzul de lucru al sefilor diplomatiilor comunitare. De obicei, spune corespondentul nostru Ahto Lobiakas, la aceste prinzuri de lucruri se discuta problemele cele mai ingrijoratoare.

Ministrul roman de Externe Cristian Diaconescu a susţinut că ar fi "o greşeală istorică" să se confunde acţiunile regimului Voronin şi ale celor care îl susţin cu aspiraţiile europene ale cetăţenilor moldoveni, România urmând să sprijine la 7 mai lansarea Parteneriatului Estic, a spus, pentru agentia Mediafax, purtătorul de cuvânt al externelor de la Bucuresti, Alin Şerbănescu.

"Ministrul roman a susţinut că este nevoie ca autorităţile de la Chişinău să arate voinţă politică şi interes pentru normalizarea relaţiilor cu România, cât şi preocupare pentru respectarea valorilor şi standardelor europene", a spus Şerbănescu, adăugînd că ”Republica Moldova trebuie să înţeleagă că nu poate trece la un nivel superior al relaţiilor cu UE până nu demonstrează că se comportă ca un stat decis să îşi asume sistemul de valori european".

Din partea preşedintiei Uniunii Europene, ministrul ceh de externe Karel Schwartzenberg a repetat acelasi mesaj: „Scopul nostru este sa gasim calea cea mai potrivita pentru a intari politica noastra de a aduce Moldova mai aproape de standardele noastre. Asteptam ca Moldova sa aiba o atitidine europeana nu numai fata de Uniunea Europeana si membrii ei, dar mai ales, si in primul rind, pe plan intern”.

Surse din Bruxelles, i-au spus corespondentului nostru că Vladimir Voronin i-ar fi spus lui Kalman Miszei, reprezentatul la Chisinau al Uniunii Europene, că Moldova are acum prieteni “in alta parte”… Ceea ce multi la Bruxelles au interpretat drept o apropiere mai mare a politicii Chisinaului de spaţiul Comunitatii Statelor Independente si de Rusia.

Ministrii de externe au asteptat opinia lui Javier Solana, care s-a aflat vineri la Chisinau pentru a vedea la fata locului cum stau lucrurile. Solana s-a intilnit cu presedintele Voronin si cu reprezentatii opozitiei. Potrivit purtatoarei de cuvint a lui Solana, Voronin si opozitia ar fi acceptat sa inceapa un dialog si Voronin a fost de acord ca din comisia de investigare a evenimentelor de dupa protestele din 7 aprilie sa faca parte si persoane din opozitie si din societatea civila. Ambele subiecte sint insa in dezbatere la Chisinau si purtatoarea de cuvint a lui Solana a fost precauta in a acorda prea mult credit acestor declaratii: “Asteptam sa vedem punerea in practica a acestor doua promisiuni si speram ca lucrurile sa avanseze”, a spus Critina Gallach, purtatoarea de cuvint a lui Javier Solana.

Asadar, aceste evolutii si relatia din ce in ce mai tensionata “ la granitele” Uniunii Europene, intre Romania şi Moldova, vor avea vreun impact asupra proiectului Parteneriatului Estic, propus pentru a fi oficial lansat la Praga, la 7 mai.

Comisia Europeana a spus ca decizia Chisinaului de a impune vize cetatenilor romani este inacceptabila şi ca aceasta chestiune va fi discutata la sfirsitul lunii la reuniunea Uniunea Europeana-Moldova. Benita Ferero Waldner a repetat acest lucru la intilnirea de astazi.

Ministrul ceh de externe Karel Schwartzenberg a respins ca absurde recentele afirmatii ale sefului diplomatiei ruse Serghei Lavrov ca Parteneriatul Estic ar fi de fapt o incercare de a stabili noi sfere de influenta si de a atrage tari care in mod traditional apartineau spatiului de interes al Rusiei. “Noi sustinem cu tarie ca nu mai trebuie sa existe sfere de infleunta, nici ale Rusiei si nici ale noastre si Serghei Lavrov stie acest lucru”, a spus seful diplomatiei de la Praga.

Ministrul suedez de externe, Carl Bildt , care a fost unul din promotorii parteneriatului Estic si a carui tara va prelua preşedintia prin rotatie a Uniunii Europene la 1 iulie a spus, citat de agentiile internationale de presa, ca declaratiile ministrului Lavrov, “vorbesc de la sine despre cum gindeste el in termeni de spera de influenta. Acest parteneriat este raspunsul nostru la solicitarile acestor ţări de a se apropia mai mult de Uniunea Europeana, a spus Carl Bild citat de agentia germana de stiri DPA.

Miine ministrul rus de externe se intilneste la Luxemburg cu diplomatii Uniunii si parteneriatul estic se afla pe agenda convorbirilor…
XS
SM
MD
LG