Linkuri accesibilitate

După intimidarea tinerilor, autorităţile încearcă intimidarea societăţii civile


Citaţii de la Fisc petru ADEPT, IDIS Viitorul, IPP, CIJ şi APE

Cinci organizaţii neguvernamentale care fac parte din Coaliţia pentru alegeri libere 2009, au primit citaţii de la Fisc. Rapoartele Coaliţiei 2009 cu privire la campania electorală şi ziua alegerilor au fost extrem de critice la adresa puterii comuniste şi au semnalat încălcări grave ale procesului electoral.

Deocamdată, se ştie despre cinci ONG-uri citate la organele fiscale – este vorba despre Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, Institutul IDIS Vitorul, Institutul de Politici Publice, Centrul Independent de Jurnalism şi Asociaţia Presei Electronice.

Acestor ONG-uri li se cere, între altele, să declare dacă au primit finanţări de la partidele politice în timpul campaniei electorale. Directorul executiv al IDIS Viitorul Igor Munteanu a declarat că asemenea bănuieli sînt aberante şi că cerinţa Fiscului ar fi mai degrabă o măsura punitivă.

Igor Munteanu: „Faptul că acest lucru intervine imediat după alegeri, iar formularul anexat citaţiei întreabă chestiuni legate de donaţiile primite din partea membrilor de partid, donaţii către partide politice vorbeşte despre faptul că regimul comunist încearcă, după săptămînile de arestări şi intimidări a tineretului care a protestat după alegeri, să intimideze şi societatea civilă. Şi acest lucru cred că poate să-l facă cu uşurinţă. Mă tem foarte mult că această ţintă predilectă a societăţii civile este un obstacol care poate fi uşor nimicit prin concentrarea tirului tuturor instituţiilor de stat controlate de partidul comuniştilor în acest moment, într-un moment în care există un anumit echilibru şi slăbiciune legat şi de validarea rezultatelor alegerilor, în condiţiile în care s-au constatat fraude şi în condiţiile în care societatea civilă mai ales şi presa independentă a raportat despre cazurile de intimidare şi maltratare a cetăţenilor paşnici şi despre presiunile pe care le-au suferit partidele de opoziţie după data alegerilor”.

Cele cinci ONG-uri din Coaliţia 2009 au primit citaţiile în aceeaşi zi, vineri, cînd la Chişinău s-a aflat înaltul comisar european Javier Solana, într-un efort de mediere a crizei politice. În urma negocierilor purtate cu Solana, preşedintele Vladimir Voronin a spus că criza politică ar fi fost depăşită.

Dar tot vineri, trei ziare de opoziţie - Timpul, Ziarul de Gardă şi Jurnal de Chişinău - au primit, după cum susţin, solicitări din partea Ministerului de Interne prin care li se cere să probeze afirmaţiile publicate cum că organe de forţă ar fi maltratat participanţi la protestele de după alegeri.
XS
SM
MD
LG