Linkuri accesibilitate

FMI avertizează guvernul Bulgariei


FMI a dezmințit prognozele optimiste ale guvernului bulgar

FMI a dezmințit prognozele optimiste ale guvernului bulgar avertizînd că 2009 se va încheia cu o scădere economică de cel puțin 3,5%. Inflația însă nu va fi mai mare de 1,5% iar deficitul contului curent va scadea pina la 12% din PIB. În aceste condiții cheltuilelile bugetare trebuie reduse, a declarat șeful misiunii fondului Bas Baker. Rezerva de 10% prevăzută în buget la capitolul cheltuieli nu va fi suficientă. Fondul propune reducerea investițiilor publice, salariilor și subvențiilor.

Ministerul bulgar al finanțelor pregătește trei scenarii de acțiune după ce a devenit clar că veniturile în primul trimestru sînt cu 1,1 miliarde leva /aprox. 560 de milioane de euro/ mai mici de previziuni.

Scenariul optimist prevede reducerea cu 10% a cheltuielilor tuturor ministerelor. Cel moderat – reducerea cu 40% a acestora dar menținerea majorării promise, cu aproape 10%, a pensiilor de la 1 iulie. Cel pesimist – reducerea pensiilor și salariilor bugetarilor la nivelul din 2007. Un lucru este cert de pe acum - salariile nu vor fi majorate în acest an.

Situația se complică de alegerile parlamentare ce vor avea loc peste 3 luni. În primele lor reacții cele trei partide din coaliția de guvernămînt au respins ipoteza înghețării sau reducerii pensiilor.

În varianta cea mai optimistă veniturile bugetare în acest an vor fi cu 2 miliarde leva mai mici de cele prevăzute. Cea mai pesimistă prevede cu 6 miliarde mai puțin. Veniturile din TVA se conturează a fi cu 22% mai mici, cele din taxa corporativa - cu 14%, iar dele din persoanele fizice – cu 5%.

Șeful comisiei economice a parlamentului, Rumen Ovciarov a declarat că bugetul actual poate suporta o reducere a veniturilor pînă la 4,5 miliarde leva. Deocamdată Bulgaria nu ia în considerare ipoteza contractării unui credit FMI.
XS
SM
MD
LG