Linkuri accesibilitate

Regele Mihai susţine candidatura Prinţului Radu


Regele Mihai isi sustine ginerele, pe Radu Duda, in cursa prezidentiala. Regele Mihai, ultimul sef de stat din perioada celui de-al doilea Razboi Mondial care traieste inca, a revenit in Romania in 1997 odata cu prima guvernare de dreapta. De atunci a reusit sa-si recupereze principalele domenii pe care le avea familia regala inainte de venirea comunistilor, inclusiv castelul Peles de la Sinaia, unde de altfel s-a si nascut.

Fostul monarh a explicat astazi ca implicarea Casei Regale în alegerile "pentru instituţia şefului statului" are menirea "să unească şi să însănătoşească România de astăzi. Vrem să arătăm cum trebuie slujit un popor cu adevărat". Radu Duda, casatorit cu fiica cea mare a regelui, desemnata urmasa la tronul simbolic al Romaniei, si-a anuntat la inceputul lunii aprilie candidatura pentru alegerile prezidentiale de la sfirsitul anului. Regele Mihai a spus ca are incredere in Radu Duda, caruia Casa de Hohenzollern-Veringen i-a dat in 1999 titlul de print, desi a marturisit ca “nu este un lucru obisnuit pentru un membru al Casei Regale” sa-si asume responsabilitati intr-o republica, accentuind insa ca viata l-a pus adesea in fata unor situatii neobisnuite.

Regele Mihai sugereaza de fapt extrem de diplomatic ca nu ar fi prea incintat de aceasta hotarire a ginereului sau. Intrind in cursa prezidentiala, ginerele regelui anuleaza practic pentru totdeauna posibilitatea ipotetica a revenirii monarhiei in Romania. Acesta ar putea fi ultimul compromis pe care il face Regele Mihai. Anul acesta implineste 88 de ani, iar in ultimii zece ani a acceptat sa infrumuseteze dineurile puterii, inclusiv reconcilierea cu fostul lider comunist Ion Iliescu, care la inceputul anilor 90 a refuzat sa-i acorde viza de venire in Romania.

“Tara trece prin momente grele. Nu ne putem juca de-a statul, punând la încercare destinul unui popor” a spus astazi Regele Mihai indemnindu-i pe oameni sa-l sprijine pe Radu Duda in cursa prezidentiala intr-un “moment dificil” in care Romania are nevoie de “unitate, generozitate, solidaritate si responsabilitate”.

Actor de meserie, Radu Duda, este considerat adesea un oportunist care a urmarit cu rabdare cistigarea unei pozitii importante. Tatal sau a fost membru marcant al postcomunistilor din Iasi si chiar numele ginerelui regal a aparut pe o lista de sprijin intocmita de securitate inainte de 1989. Radu Duda incearca sa convinga prin discursurile sale ca Romania are nevoie la virf de o persoana independenta si concilianta, care poate conduce fara sa domine si fara sa dezbine.

Politigraf

XS
SM
MD
LG