Linkuri accesibilitate

Un excurs istoric, un pamflet, o luare în răspăr

Ce se intampla in Republica Moldova nu mai intereseaza in 2009 decat pe romani si pe moldoveni – arata Emil Hurezeanu intr-un lung articol din Cotidianul. In fapt, un excurs istoric al relatiei dintre Romania si Basarabia, trecand si prin momente critice mai putin cunoscute, cum sunt cele din 1955 si 1960, cand romanii nu le-au intins mana prieteneste basarabenilor refugiati in tara mama, in perioada marilor deportari in Kazahstan.

Un comentariu din Ziua, semnat de George Damian, adopta un ton de pamflet la adresa Uniunii Europene, pe motiv ca Parlamentul european se chinuie de doua saptamani sa trimita o misiune la Chisinau, care sa vada exact ce s-a petrecut acolo, si amana pentru luna mai adoptarea unei rezolutii care sa condamne abuzurile comunistilor. Explicatia suna astfel in articolul din Ziua: “Uniunea Europeana este stransa cu usa de presedintele Voronin sa verse mai multi bani in vistieria ultimilor comunisti din Europa”.

In Romania libera, Alina Mungiu-Pippidi ia in raspar doar Romania pentru modul cum abordeaza problema Republicii Moldova. Abordarea corecta ar fi, in opinia sa, o politica externa exercitata prin intermediul Uniunii Europene, asa cum face Olanda de pilda. In loc de asa ceva, “parem mai curand o tara cu aspiratii inca de secolul al XIX-lea, preocupata de frontierele ei proprii, uitand ca le-am facut superflue prin integrarea in Uniunea Europeana. Ne comportam ca o tara confuza”. Alina Mungiu mai spune ca oferta de acordare a cetateniei romane moldovenilor care o doresc ar fi nepotrivita. Mai bine ar fi fost sa se acorde azil politic zilele acestea.

Mai multe ziare centrale informeaza despre identitatea celor trei disparuti in timpul reprimarii manifestatiilor de la Chisinau (Adevarul, de pilda) sau, in general, despre initiativa partidelor de opozitie de a da publicitatii un bilant al victimelor represiunii.

Cotidianul si Ziua se refera de asemeena la vizita la Chisinau a premierului ceh Mirek Topolanek, a carui tara detine presedintia rotativa a Uniunii, si despre declaratiile lui de la fata locului. Cotidianul mai citeaza ultimul raport interimar al observatorilor OSCE, care confirma duritatea represiunii, nu si acuzatiile de fraudare a alegerilor.
XS
SM
MD
LG