Linkuri accesibilitate

Primejdia vine din directia extremistilor islamici. In timpul unei audieri in fata Comisiei Camerei Reprezentantilor Pentru Relatii Internationale, secretarul de stat Hillary Clinton a facut apel la guvernul pakistanez si la populatia acelei tari sa nu cedeze in fata insurgentilor, fie ei militanti talibani sau Al Qaida.

Un prim fapt care atrage atentia este ca autoritatile pakistaneze au acceptat introducerea legii islamice in Valea Swat – la circa 150 de kilometri de capitala, Islamabad. Acceptul a fost dat in cadrul unui acord de pace cu militantii – care, in loc sa renunte la arme isi accentueaza acum presiunea in regiune, impunind un regim Islamic brutal si avansind si-n zone invecinate. Clinton a spus ca guvernul de la Islamabad abdica in fata extremistilor si talibanilor. Or aceasta situatie e privita la Washington ca o serioasa amenintare.

Situatia e atit de serioasa incit secretarul de stat a renuntat la formule diplomatice si a cerut populatiei Pakistanului sa sanctioneze politicile guvernului. Alte surse americane sustin ca situatia din Pakistan se deterioreaza pe zi ce trece si ca nu se intrevede vreo solutie. Agentiile americane de informatii efectueaza in prezent o noua analiza. O alta anterioara a aratat ca exista un risc serios ca Pakistanul sa se dezintegreze in zone controlate de capetenii islamice si teroristi.

O oficialitate de la Ministerul American al Apararii a spus ca militantii incearca sa transforme Pakistanul intr-un stat in stil Taliban. Ambasadorul pakistanez in America sustine insa ca nu exista motive de ingrijorare si ca acordul din Swat este o solutie locala, care daca nu va da rezultate va necesita interventia fortelor armate, perfect capabile sa controleze situatia. Ambasadorul recunoaste ca tara sa este amenintata de talibani, dar descurajeaza idea ca Pakistanul ar fi in prag de dezintegrare.

Surse americane arata insa ca pactul de la Swat a dat talibanilor pakistanezi gustul victoriei si ca de-acum incolo acestia vor incerca sa-si extinda controlul. Se crede ca planul militantilor este sa incercuiasca treptat orasul Peshawar si sa-l izoleze de restul tarii. Karachi , centrul financiar al tarii este greu incercat de tensiuni etnice, situatia fiind exploziva. In conditiile date nu putini sint cei care cred ca doar armata mai poate salva lucrurile, dar asta inseamna inca o lovitura de stat si sacrificarea democratiei.
XS
SM
MD
LG