Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Vizita familei regale la BCU Iași


Eveniment, cu rezonanţe istorice şi afective, la Iaşi: vizita Familiei Regale la Biblioteca Centrală Universitară. Pentru a înţelege semnificaţia vizitei, cîteva precizări sunt necesare.

Clădirea în care se află Biblioteca Centrală Universitară a fost inaugurată în 1936 şi era destinată Fundaţiei Regale Universitare Ferdinand I, a doua fundaţie de acest fel din România, după Fundaţia Carol din Bucureşti. Este una din clădirile emblematice ale Iaşului, impozantă, în stil neo-clasic, de o riguroasă armonie a proporţiilor şi de o remarcabilă funcţionalitate: adăposteşte săli de lectură, săli de conferinţă, depozite, etc. Din păcate, Fundaţia a funcţionat puţină vreme: a venit războiul iar apoi, în 1948, regimul comunist a desfiinţat-o. Tot atunci, în 1948, au fost distruse însemnele care marcau faptul că era vorba de o fundaţie regală.

În decembrie 2008 s-au încheiat ample lucrări de consolidare, restaurare şi renovare ale clădirii. Cu acest prilej, s-a realizat şi reconstituirea însemnelor regalităţii. Astfel, pe zidurile exterioare, au fost refăcute inscripţiile cu Fundaţiunea Regală Universitară Ferdinand I. În interior, a fost reinstalată, în nişa din faţa Aulei, o copie a statuii lui Ferdinand, copie după originalul datorat lui Ion Jalea. A fost refăcută, cu aceeaşi grijă pentru detalii, loja regală a Aulei. În fine, într-una din sălile Bibliotecii, sala Haşdeu, au fost refăcute portretele murale ale reginei Maria şi regelui Ferdinand.

Toate aceste operaţiuni de reconstituire au fost cald şi favorabil apreciate de Regele Mihai, Regina Ana, principesa Margareta şi Principele Radu. În fond, avem a face cu un act de dreptate istorică şi cu un gest de restituire culturală.
XS
SM
MD
LG