Linkuri accesibilitate

V. Voronin se plînge lui Mirek Topolanek de T. Băsescu


M.Topolanek şi V. Voronin
M.Topolanek şi V. Voronin

"Umilinţa de a avea acces la UE printr-o ţară cum este România"

Dupa intrevederea pe care a avut-o cu premierul Cehiei, tara care detine presedintia Uniunii Europene, presedintele in exercitiu Vladimir Voronin nu a ratat ocazia sa aduca iarasi acuzatii dure la adresa Romaniei, stat membru al UE: “Am solicitat presedintelui in exercitiu al Uniunii Europene sa aduca la cunostinta structurilor europene ca pentru Republica Moldova este injositor faptul ca noi sa avem acces in tarile europene prin intermediul unei tari vecine, cum este Romania”, a declarat Vladimir Voronin.

“Pentru noi este foarte periculoasa aceasta declaratie a presedintelui Basescu, referitor la patru milioane de romani care traiesc in Moldova si acest lucru trebuie sa fie ingrijorator si pentru structurile europene”, a adaugat Voronin.

Desi presedintele moldovean a atacat dur Romania, tara membra a UE, Mirek Topolanek, presedinte in exercitiu al UE, a avut un ton mult mai diplomatic: “Am vorbit si despre relatiile Republicii Moldova cu Romania. Principiul Uniunii Europene este de a avea relatii bune cu vecinii. Eu sper ca impreuna vom reusi sa ajungem la normalizarea relatiilor dintre aceste doua tari. Pe 27 si 28 aprilie are loc sesiunea ministrilor de Externe si eu le voi comunica ceea ce am cunoscut aici."

In cadrul discutiilor cu premierul ceh, Voronin i-a „explicat” demnitarului european ceea ce s-a intamplat dupa alegeri. „I-am adus explicatii premierului Cehiei despre ce s-a intamplat dupa alegeri, ce a fost inainte de alegeri si ceea ce se va intampla de acum incolo. Sunt satisfacut ca domnul prim-ministru a inteles ce am avut in vedere. Voi utiliza toata autoritatea pe care o am in partid ca Parlamentul nou ales sa functioneze in mod normal”, a mai spus Voronin, adaugand ca va tine cont de recomandarile lui MirekTopolanek.

Premierul Cehiei Mirek Topolanek a declarat ca este la curent cu cele intamplate in R. Moldova dupa alegerile parlamentare, dar a vrut sa se informeze la fata locului. „Mai bine odata vezi, decat de trei ori sa auzi. Am discutat atat cu presedintele Voronin cat si cu liderii opozitiei si cu reprezentantii unor ONG-uri. Fiecare vede altfel evenimentele care au avut loc. Uniunea Europeana este gata sa contribuie la reluarea dialogului (intre opozitie si guvernare).

Din pacate, acum exista doar la nivel verbal dorinta de a incepe acest dialog”, a spus Topolanek, adăugînd: "Criza politica din RM este nelinistitoare pentru Uniunea Europeana. Nu suntem indiferenti la ceea ce se intampla in Republica Moldova. La intalnirile de astazi am prezentat instrumentele care exista pentru rezolvarea crizei – reluarea dialogului, asigurarea functionarii statului de drept, asigurarea si respectarea libertatilor, terminarea atacurilor si a violentei, instituirea unei comisii de monitorizare, in care sa fie prezenta si opozitia si organizatiile internationale. Pentru noi conteaza orientarea europeana a Republicii Moldova.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG