Linkuri accesibilitate

7 aprilie: 20 de dosare penale, 10 acuzaţi în arest preventiv


Avocaţii se plîng că nu li s-au prezentat probe în sprijinul învinuirilor procuraturii

Procuratura Generală a declarat ca după demonstratiile din 7 aprilie, pe rol mai ramân 20 de dosare penale, care cuprind acuzaţii variind de la huliganism si acte de vandalism la „uzurparea puterii de stat“. Bilanţul se referă strict la Chişinău.

Potrivit informatiilor obţinute de Europa Liberă de la Procuratura Generală, 10 persoane rămân în arest preventiv, in centre de detenţie; doua sunt în arest la domiciliu, una fiind junrnalista Natalia Morari.

Cele mai grave acuzaţii sunt formulate la adresa omului de afaceri Gabriel Stati, acuzat de “organizarea acţiunilor de dezordine în masă şi uzurpare a puterii de stat”.

Curtea de Apel a examinat astăzi, într-o şedinţă închisă, un recurs în care avocatul lui Gabriel Stati cerea eliberarea imediată şi necondiţionată a acestuia din arest preventiv. După mai mult de o oră de audieri, completul de judecată a luat o pauză pînă pe 24 aprilie cînd va pronuţa o decizie pe acest caz. Pînă atunci omul de afaceri Gabriel Stati va rămîne încă în arest.

Procurorul Valeriu Bodeanu a refuzat să ne spună care sunt dovezile în cazul Stati: ”Nu pot să mă expun pînă nu s-a expus instanţa de judecată. Însă Procuratura cere să fie menţinut mandatul de arest pentru Gabriel Stati.”

Avocatul Vitalie Nagacevschi susţine că deocamdată nu i-au fost aduse la cunoştinţă probe ce ar justifica punerea sub arest a lui Stati: „Procurorul insistă că Stati a comis infracţiune, că există pericole că dumnealui aflîndu-se la libertate ar putea să influenţeze instanţa sau ancheta penală. Procurorul nu ne-a prezentat nici o dovadă ce ar confirma afirmaţiile lui. În acelaşi timp pe masa judecătorului se aflau dosare mult mai voluminoase decît cele de care noi am luat cunoştinţă. Am solicitat intanţei de judecată să facem cunoştinţă şi cu aceste materiale, pe motiv că noi nu putem să ne pronunţăm vis a vis de aceste materiale dacă nu am făcut cu ele cunoştinţă, însă intanţa a refuzat.”

El precizează că săptămâna trecută a înaintat la CEDO o cerere în care a invocat, în cazul clientului său, încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, încălcarea dreptului la un proces echitabil şi abuzul de drept care ar fi fost comis de autorităţile moldovene.

Din datele făcute publice de Procuratura Generală reise că Gabriel Stati este deocamdată singura persoană acuzată de uzurpare a puterii în stat. Numele lui figurează şi printre organizatorii acţiunilor de dezordine în masă la protestul din 7 aprilie, cînd au fost vandalizate sediile Parlamentului şi Preşedenţiei. Ceilalţi presupuşi organizatori fiind, potrivit Procuraturii Generale, colegul lui Stati, angajatul Companiei ASCOM Group, Aurel Marinescu şi politicianul Sergiu Mocanu.

Ieri Curtea de Apel l-a scos de sub aceaşi învinuire pe preotul ortodox Johnattan Jerusakayem Netanyahu, cetăţean român şi american, ne spune avocatul acestuia Roman Mihăieş. Clientul său e acuzat acum numai de participare la acţiunile de protest din 7 aprilie: ”Asta poate fi contravenţie administrativă că a depăşit limitele protestului paşnic, cînd a aruncat cu o piatră înspre colaboratorii de poliţie. Dar piatra nu a ajuns pînă la aceşti colaboratori. Adică a fost un act de protest a dumnealui împotriva folosirii gazelor lacrimogene. Aşa a explicat clientul meu.”spune avocatul Roman Mihăieş. Cu toate acestea, precizează avocatul, procratura insistă ca mandatul de arest a lui Netanyahu să fie prelungit.

Un alt avocat, Ion Dron, care îl apără pe liderul Mişcării AcţiuneaPopulară, Sergiu Mocanu se arată nemulţumit că pînă acum clientul său rămîne în arest fără careva dovezi: ”Păi asta au vrut şi poliţiştii; să aibă o decizie a instanţei de judecată ca să poată aresta în RM şi fără probe. Şi au dobîndit o astfel de decizie! Păi, despre ce principii putem noi să mai vorbim că există? Principiul prezumţiei nevinovăţiei, al liberei circulaţii? Cu o decizie a instaţei de judecată au făcut praf din Constituţie şi din Convenţia europeană pentru drepturile Omului.” conchide Ion Dron.
Cei mai mulţi jurişti sunt de părere că lucrurile se vor limpezi abia după ce vor lua atitudine asupra acestor cazuri instituţiile internaţionale specializate în apărarea drepturilor omului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG