Linkuri accesibilitate

FMI schiţează o perspectivă economică sumbră pe 2009


Johan Mathisen, reprezentant FMI la Chişinău

Prognoză: minus 5% în acest an, o stagnare în 2010, cresterea deficitului bugetar de la 1 la 10% si a datoriei externe a Moldovei de pînă la 55% din PIB

Prognoza pesimista a Fondului Monetar International se bazeaza pe inrautatirea dramatica a principalilor factori de care depinde cresetrea economica in Moldova.

Este vorba despre reducerea transferurilor de bani de peste hotare de la muncitorii moldoveni, care deja au scazut cu o treime si ar putea sa scada sub 50 la suta pina la sfirsitul anului. Acest lucru determina scaderea cererii pe piata si, indirect, a veniturilor la buget.

De asemenea, este vorba despre scaderea drastica a exporturilor si importurilor, respectiv a volumului taxelor si impozitelor percepute din acestea si care alcatuiesc partea leului a bugetului de stat.

Alti factori sint scaderea drastica a investitiilor si a activitatii economice din regiune.

FMI prognozeaza o inrautatire continua a acestor idicatori. Respectiv, un impact dramatic al crizei asupra economiei moldovene - minus 5 la suta pentru acest an si o stagnare in 2010, cresterea deficitului bugetar de la 1 la mai mult de 10 la suta si a datoriei externe a Moldovei de pina la 55 procente din Produsul Intern Brut.

Rezidentul FMI la Chisinau, Johan Mathisen, spune ca solutiile propuse de FMI, in linii mari, sint urmatoarele:

„In primul rind, - spune reprezentantul FMI, - este vorba despre reducerea drastica a cheltuielilor bugetare si cresterea veniturilor, inclusiv prin majorarea unor taxe si impozite”.

Johan Mathisen a declarat ca Fondul Monetar International este gata sa acorde sustinere Moldovei pentru depasirea crizei. O Misiunea a FMI se va afla la Chisinau in urmatoarele trei zile pentru documentare, iar daca discutiile vor fi productive, echipa FMI va reveni pentru a finaliza negocierile cu noul guvern. El a lasat sa se inteleaga insa ca sprijinul financiar al FMI ar putea fi mult mai mare decit pina acum, desi ar putea sa dureze mai multe luni pina cind acesta va ajunge in Moldova si pina cind vor fi intrunite conditiile finantarii.

Experti economisti afirma ca solutiile propuse de FMI pentru depasirea crizei nu sint cele mai bune, dar singurele posibile in conditiile Moldovei, unde nu pot functiona strategii de felul celor aplicate in tarile dezvoltate. Opinie impartasita si de economistul Veaceslav Ionita.

„Cred ca FMI va sprijini Republica Moldova doar in conditiile in care va avea o guvernare responsabila si asta ar insemna cel putin reintroducerea impozitului pe venit la persoanele juridice si cu certitudine inghetarea cresterii salariale. In caz contrar, evident ca deja in luna aprilie nu va fi posibila plata salariilor”.

Alte solutii cum e privatizarea bunaoara ar fi si mai proaste in opinia expertului, atit din cauza recesiunii economice globale, cit si a crizei politice din Moldova.
XS
SM
MD
LG