Linkuri accesibilitate

Asociația veteranilor de război protestează

Un om de afaceri din Nijni Novgorod a anunţat că va ridica un memorial în amintirea generalului rus Andrei Andreievici Vlasov. Ştirea a fost primită cu indignare de către asociaţia veteranilor de război. În opinia veteranilor, Vlasov a fost un trădător de patrie care în timpul celui de-al II-lea război mondial a colaborat cu invadatorii germani. Într-o scrisoare adresată preşedintelui Medvedev, citată în presa germană, veteranii vorbesc despre pîngărirea memoriei celor care şi-au pierdut viaţa în luptele contra invadatorilor nazişti. Deschiderea unui muzeu, afirmă veteranii, este destinată deformării istoriei. Încercarea de a-l reabilita pe Vlasov pe motiv că a luptat contra lui Stalin este calificată drept o „ruşine“.

Nu este prima tentativă de a spăla memoria lui Vlasov şi de a-i prezenta pe cei 800 000 de ruşi care s-au înrolat voluntar în armata lui Hitler drept simpli luptători contra regimului stalinist. Foşti combatanţi din aşa numita „Mişcare Rusă de Eliberare“ - precum s-a numit formaţiunea generalului - i-au ridicat un monument în cimitirul unei mănăstiri ortodoxe din apropierea oraşului New York. Acolo se ţin slujbe în memoria lui Vlasov. Încercări de reabilitare a unor persoane controversate există şi în alte ţări fost comuniste, unde după 1990 anumite categorii de opozanţi au fost ridicate la rangul de mari eroi anti-comunişti. În acest demers de răsturnare a istoriei s-a trecut cu vederea ce anume i-a animat pe unii dintre aceşti oameni să se înroleze în armata nazistă sau mai tîrziu în formaţiuni de gherilă.

Războiul contra Uniunii Sovietice, declanşat de Reich-ul lui Hitler, a fost un război de cucerire, a fost un război ideologic şi, nu în ultimul rînd, un război de distrugere a unor oameni consideraţi inferiori, în primul rînd: evrei şi romi. Participarea unor membri ai Armate Ucrainiene Insurgente (UPA), de exemplu, care a colobarat şi ea cu trupele hitleriste, la masacrarea unor evrei este mai mult decît un simplu indiciu că nu toţi cei care au luptat împotriva lui Stalin şi comunismului ar trebui consideraţi drept nişte admirabili eroi sau luptători pentru democraţie.
XS
SM
MD
LG