Linkuri accesibilitate

În Penitenciarul nr.13 au rămas cei patru "organizatori ai dezordinii în masă"


Gabriel Stati
Gabriel Stati
Din 106 persoane câte se aflau săptămâna trecută în arest preventiv în penitenciarul nr. 13 din Chişinău, acum se află doar 8, spune Ana Racu, şef de direcţie la Departamentul Instituţii Penitenciare.

În conformitate cu deciziile pronunţate de către Curtea de Apel Chişinău în zilele de 15 - 17 aprilie au fost eliberate din penitenciar 98 de persoane, care au fost supuse arestului preventiv fiind bănuiţi de săvîrşirea jafurilor şi dezordinilor în masă în cadrul protestelor din 7 aprilie curent.

Cei rămaşi în arest fie au antecedente penale, fie sunt consideraţi organizatori ai dezordinilor în masă, ne-a spus Maria Vieru, ofiţer de presă la Procuratura Generală, care însă nu a oferit şi nume.

Deocamdată despre patru persoane se cunoaşte că sunt cercetate ca organizatori ai dezordinilor în masă: liderul Mişcării Acţiunea Populară Sergiu Mocanu, omul de afaceri Gabriel Stati, colegul acestuia de la Compania ASCOM, Aurel Marinescu şi preotul ortodox Johnattan Jerusakayem Netanyahu, cetăţean al României şi al Statelor Unite.

Avocatul lui Sergiu Mocanu, Ion Dron, spune că va contesta în aceste zile la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în procedură de urgenţă mandatul de arest al clientului său, ca unul nelegal, deoarece, spune el, procurorii nu aveau la momentul depunerii demersului de arest preventiv nici o probă împotriva lui Mocanu: "Eu vă citesc cum a scris procurorul: „Organului de urmărire penală nu ii sunt cunosute toate circumstanţele care au contribuit la comiterea infracţiunii, eventual persoanele implicate, fapte şi condiţii ce la moment sunt cunoscute doar învinuitului”. Iată aşa o motivare în demers face procurorul. Adică el cere arestarea spunând că nu are probe."

Cu toate acestea, spune avocatul lui Sergiu Mocanu, judecătorul de instrucţie Mihai Drosu a dispus arestarea preventivă a lui Mocanu pe 25 de zile, argumentând că arestul se dispune pentru a da posibilitatea procurorilor să adune probe. Examinând recursul avocatului, Curtea de Apel a lăsat decizia în vigoare.

Judecătorul de instrucţie, Mihai Drosu, solicitat de noi, nu vede însă ilegalităţi în eliberarea unui mandat de arest în lipsa probelor: "Odată ce încheierea mea a fost contestată la Curtea de Apel şi a fost menţinută în vigoare înseamnă că a fost considerată legală şi întemeiată şi înseamnă că nu mai e nevoie de comentarii", spune judecătorul de instrucţie Mihai Drosu.

Mandatul de arest al lui Sergiu Mocanu expiră la trei mai. El este deţinut acum în penitenciarul nr. 13 din Chişinău. Tot acolo se află omul de afaceri Gabriel Stati şi colegul său de la Compania ASCOM, Aurel Marinescu, arestaţi pe 30 de zile. Împotriva lor ar exista două capete de acuzare: organizarea dezordinilor în masă şi tentativă de uzurpare a puterii de stat. Nici în dosarul lor nu ar exista probe, spune avocatul Vitalie Nagacevschi: "Am făcut cunoştinţă cu dosarul care a fost invocat de acuzare la baza arestării lor şi acest dosar nu conţine nici un fel de probe."

Vitalie Nagacevschi a anunţat că a depus încă săptămâna trecută o cerere la CEDO invocând încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, încălcarea dreptului la un proces echitabil şi abuzul de drept comise de autorităţile Republicii Moldova.

Cât priveşte un alt presupus (de procuratură) organizator al dezordinilor în masă, preotul Johnattan Jerusalayem Netanyahu, el se află în arest tot la penitenciarul 13 din Chişinău. Probele pe care se bazează acuzarea sunt câteva hărţi ale oraşului Chişinău, fotografii ale unor clădiri şi câteva sticle cu substanţe inflamabile găsite la domiciliul acestuia. Preotul, care până la arest slujea la biserica Sfântul Gheorghe din Chişinău, subordonată Mitropoliei Moldovei, respinge acuzaţiile. Avocatul Roman Mihăieş: "Alte probe nu mai sunt. Sunt doar aceste sticle care nu se ştie ce conţinut aveau pentru că ele nu au fost expertizate. Se poate întâmpla ca în aceste sticle să nu fie nimic de exemplu, sau dacă este ceva, poate le-a plantat cineva, în orice caz Jonatan Netaniahu avea un apartament închiriat, cheia căruia o mai aveau câteva persoane".

Mandatul de arest al lui Jonattan Netanyahu de 30 de zile a fost redus de instanţă săpătmâna trecută la 15 zile şi în curând expiră, însă astăzi procurorii au depus un nou demers de prelungire a arestului acestuia, ni s-a comunicat de la Procuratura Genrală.
Previous Next

XS
SM
MD
LG