Linkuri accesibilitate

Principalele companii americane au înregistrat pierderi fără precedent în 2008


Anul 2008 a fost un an dezastros pentru cele mai mari 500 de firme americane. Potrivit revistei Fortune, cîştigurile au scazut cu 85 la sută, de la 645 de miliarde de dolari in 2007 la numai 99 de miliarde in 2008. Sunt cele mai proaste rezultate din ultimii 50 de ani .

Desigur, cele mai mari pierderi au fost înregistrate de firmele legate direct de lumea financiara (banci, fonduri de investii si asigurări) şi de cele implicate in constructii (cum sunt cei mai mari creditori imobiliari din American, Fannie Mae şi Freddie Mac).

Afectate sunt desemeni firmele care produc electronice si electro-casnice, producătorii de autoturime si firmele de turism. Traditional, aceste companii vind bunuri de care, intr-o perioadă de criză, oricine se poate lipsi sau poate amina cumpărarea, pînă vin timpuri mai sigure.

Au fost încă şi firme care au făcut câştiguri, cum sunt marile companii petroliere Exxon Mobile si Chevron.

Bank of America, banca salvata cu credite federale, a înregistrat primele câştiguri datorită faptului că a achiziţionat banca de investiţii Merryl Linch. În consecinţă, banca a anuntata că va crea 5 mii de noi locuri de muncă.
XS
SM
MD
LG