Linkuri accesibilitate

CE vrea o informare cuprinzatoare cu privire la evenimentele de la Chişinău


Ceas la sediul Consiliului Europei
Dupa o tacere intrerupta din cand in cand cu reactii palide, Consiliul Europei pare sa inceapa sa vada cu alti ochi situatia de la Chisinau. Intr-o scrisoare trimisa astazi responsabilii cu monitorizarea Republicii Moldova, Josette Durrieu si Egidijus Vareikis ii cer presedintelui Voronin “o informare cuprinzatoare cu privire la succesiunea de evenimente care au urmat alegerilor de duminica 5 aprilie”.

“Ca raportori pentru Moldova ai Comisiei de monitorizare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei am urmarit cu tristete evenimentele si violentele care au perturbat tara dumneavoastra in ultimele zile“ scriu in introducere cei doi raportori.

Membrii Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei ii reamintesc presedintelui moldovean ca alegerile care tocmai au avut loc ar fi trebuit sa ajute Moldova sa isi intareasca institutiile democratice si sa faca progrese in procesul de integrare europeana.

“Speram ca in Moldova se va restabili in mod permanent ordinea si ca democratia va triumfa”, scriu oficialii COE.


Pana aici scrisoarea nu spune nimic in plus, ca atitudine, fata de reactiile precedente ale organizatiei de la Strasbourg.

Insa Consiliul Europei nu se poate face ca nu vede rapoartele organizatiilor internationale care vorbesc de raniti, de ziaristi expulzati, de oameni rapiti si batuti si chiar de doi morti. Asa incat in cei doi raportori subliniaza ca au luat nota de „multe“ rapoarte ale organizatiilor internationale privind posibile incalcari ale drepturilor omului.

De aceea Consiliul Europei ii solicita presedintelui informatii detaliate cu privire la succesiunea evenimentelor, actiunile politiei si masurile de investigare si pedepsire a situatiilor de violare a drepturilor omului.

Presedintelui i se mai solicita sa furnizeze si detalii cu privire la renumararea voturilor si rezultatul final al alegerilor. Informarea ce va fi furnizata de Chisianu va servi drept baza de dezbatere in cadrul sesiunii Adunarii Parlamentare care va incepe pe 27 aprilie.

Reamintim ca ieri, secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis i-a cerut directorului general pentru Democratie si Afaceri Politice din cadrul institutiei europene Jean-Louis Laurens sa se deplaseze „imediat“ la Chisinau pentru a raporta situatia din tara.
XS
SM
MD
LG