Linkuri accesibilitate

Crimele împotriva tinerilor arestaţi comise de maşina de represiune a PCRM


Gheorghe Cojocaru

Un gest tardiv de cosmetizare a actelor satrapiei comuniste

Gheorghe Cojocaru: Mesajul televizat al preşedintelui Voronin din ziua de ieri are două componente – una internă şi alta externă, predominând cea din urmă, adresatul vizat fiind preşedintele României Traian Băsescu şi conducerea de la Bucureşti, în ansamblu. Deşi conducerea de la Chişinău a promis să prezinte o serie de probe acuzatorii la adresa statului român, aceste probe nu au fost prezentate.. Preşedintele Voronin se autovictimizează la televizor, încercând să arunce responsabilitatea asupra aşa-ziselor „uneltiri” externe, ca în scenariile despre „războiul rece” .

Vasile Botnaru: Preşedintele Voronin a venit cu decizia de amnistiere a tuturor participanţilor la evenimentele din 7 Aprilie, cu excepţia elementelor pe care le numeşte recidiviste sau reprezentante a lumii interlope. Ce l-a determinat să facă acest gest?

Gheorghe Cojocaru: Nu atât apropierea sfintelor sărbători de Paşti şi nu atât lacrimile părinţilor îndureraţi pe la uşile comisariatelor de poliţie, cât mediatizarea largă a crimelor împotriva tinerilor arestaţi pe care le comite maşina de represiuni a regimului comunist. Imaginea tinerilor torturaţi, schilodiţi şi omorâţi a făcut în scurt timp ocolul lumii, chiar dacă jurnaliştilor străini le-a fost blocat accesul în Republica Moldova. Presa internaţională a fost cea care a scos la lumină faţa odioasă a unei satrapii comuniste cu mâinile pătate de sânge, de sângelele sutelor de tineri protestatari care, indiferent de clauzele incruminatorii, au trebuit să fie trataţi ca oameni şi nu ca nişte vite vânate ziua în amiaza mare pe străzile Chişinăului. Actuala guvernare şi-a văzut fizionomia proiectată cu fidelitate în oglindă şi a fost silită să facă un gest tardiv de cosmetizare.

Vasile Botnaru: Mai mulţi telespectatori care au urmărit ieri mesajul preşediontelui se întrebau dacă şi reprezentanţii forţelor de ordine, care au comis fărădelegi sau abuzuri, vor fi amnistiaţi cumva de preşedintele Voronin?

Gheorghe Cojocaru: Este de datoria societăţii civile şi a opoziţiei democratice să ceară o anchetă internaţională imparţială care să investigheze evenimentele din 7 Aprilie, după cum şi toate cazurile de încălcare a legalităţii de către forţele de ordine. O eventuală dosire a actelor de fărădelege comise va echivala cu complicitatea la aceste acte. Fărădelegile nu pot fi supuse amnistiei.

Vasile Botnaru: După ce preşedintele Voronin a fost acel care a lansat ipoteza „loviturii de stat” sau a „tentativei de lovitură de stat”, atribuită unor forţe interne dar şi externe, cum rămîne cu căutarea autorilor acestor scenarii?

Gheorghe Cojocaru: În mesajul televizat al preşedintelui Voronin nu se mai operează cu noţiunile de „lovitură de stat” sau „tentativă de lovitură de stat”, dar puterea nu şi-a retras sau nu a retractat nici una din acuzaţiile sale la adresa opoziţiei sau la adresa unor factori externi. Şi atunci merită să ne întrebăm cine i-a pus preşedintelui în gură aceste declaraţii, dacă a fost dezinformat cine l-a dezinformat şi ce s-a urmărit prin această dezinformare?... Acuzaţiile de „lovitură de stat” sunt prea grave pentru a se trece uşor peste ele. Ele vor trebui de asemenea verificate de către o anchetă imparţială pentru a se găsi adevăraţii regizori ai unui astfel de scenariu.
XS
SM
MD
LG