Linkuri accesibilitate

Cresterea anvergurii extremismului de dreapta în SUA


Un avertisment al Departamentului Securităţii Naţionale

Cauzele fenomenului includ criza economica. Dar si faptul ca un politician de culoare a fost ales presedintele Statelor Unite. Asa spune un raport al Departamentului Securitatii Nationale, destinat organelor de ordine din Statele Unite. In raport se arata ca cele doua evolutii au antrenat intensificarea activitatilor de recrutare si radicalizarea unor grupari rasiste, anti-guvernamentale si unor militii. In document nu se precizeaza care anume organizatii fac obiectul constatarilor. Departamentul nu detine informatii din care sa reiasa ca ar exista pericole imediate, care sa derive din noua situatie, dar exista fara indoiala un potential negativ.

Expertii ministerului se tem ca daca circumstantele se vor mentine, tendintele detectate acum s-ar putea accentua. Raportul avertizeaza ca fosti militari, care se intorc din Irak sau Afganistan pot deveni recruti in organizatii extremiste, mai ales daca, la revenirea in tara nu gasesc de lucru si nu reusesc sa se reincadreze in societate. Raportul incearca sa imbunatateasca intelegerea fenomenului extremist in Statele Unite, oprindu-se acum la miscarile radicale de dreapta, dupa ce in ianuarie fusesera analizate cele de stinga. Departamentul a tinut sa precizeze ca astfel de analize nu sint iesite din comun si aparitia lor acum nu trebuie interpretata in sensul ca exista un pericol iminent.

Interesant este ca analizele dau la iveala ca fenomenul extremist in America s-a dezvoltat la inceputul anilor ’90, pe fondul crizei economice, dar ca a devenit mai putin semnificativ in anii care au urmat. El a intrat in constiinta publica odata cu atentatul din 1995 impotriva unei cladiri a guvernului federal, din Oklahoma City. Raportul apreciaza ca pericolul reprezentat de “lupi singurateci” sau de militii extremiste este din nou acum mai pronuntat. Internetul faciliteaza targhetarea unor obiective, procurarea de armament, sau stabilirea de legaturi intre persoane cu intentii agresive. Grupari extremiste mizeaza pe temeri legate de politici reale sau percepute ale lui Barack Obama cu privire la dreptul de a purta arme, imigratie si minoritati. Aceleasi grupari exploateaza si anti-semitismul, sustinind ca o cabala evreiasca ar fi dus la prabusirea economiei.
XS
SM
MD
LG