Linkuri accesibilitate

Parlamentarii nu îndrăznesc să se opună majorării veniturilor preoţilor


Lefurile profesorilor vor fi mărite abia din 2010

Sindicatele din invatamint ameninta cu inghetarea anului scolar in Romania, iar rezultatele partiale ale unui sondaj facut de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant arta ca 80 la suta dinre profesori cer boicotarea examenelor nationale, in vreme ce 60 la suta sustin greva generala. Federaţia "Spiru Haret" a finalizat referendumul printre membrii săi, 80% dintre aceştia susţinând boicotarea examenelor naţionale in vreme ce Alma Mater, federatia sindicatelor din invatamintul superior urmeaza sa-si consulte adeptii in urmatoarele zile.

Dascalii sint nemultutmiti fiindca guvernul a decis sa le mareasca lefurile abia incepind cu anul viitor, iar intilnirea pe care au avut-o cu presedintele Traian Basescu a fost nesatisfacatoare in opinia lor. Seful statului roman le-a cerut sa inteleaga criza si sa accepte inghetarea salariilor, in conditiile in care rectificarea de buget operata de guvern afecteaza grav ministerul invatamintului. Practic prin aplicarea acestei rectificari guvernul incalca legea invatamintului prin care se prevede explicit ca Ministerul de resort trebuie sa primeasca annual 6 la suta din Produsul Intern Brut.

Invatatorii si profesorii sint furiosi pe actuala putere fiindca anul trecut inainte de alegerile generale atit presedintele Traian Basescu, cit si liderii celor doua partide care se afla la guvernare au sustinut viabilitatea maririi lefurilor dascalilor cu 50 la suta. Astfel parlamentul a votat o lege prin care salariile acestora cresc cu 50 la suta, iar presedintele a promulgat-o, motivind ca Romania nu va fi afectata de criza si isi va permite acest lucru, mai cu seama ca dascalii romani sint cel prost platiti din Uniunea Europeana.

Ceea ce i-a enervat insa peste masura pe profesori a fost trecerea astazi prin parlament a ordonantei de urgenta care mareste veniturile preotilor, ordonanta data anul trecut de guvernul liberal, care produce deja efecte, dar care putea fi blocata in numele crizei de parlamentari. Cu o luna inainte de alegerile europarlamentare doar doi deputati au indraznit sa se opuna, respectiv sa se abtina la voturl final. Biserica Ortodoxa Romana continua sa fie extrem de influenta in politica, iar revendicarile ei sint satisfacute mereu de putere, indiferent de culoarea acesteia, intr-o traditie bizantina care nu separa decit la suprafata statul de biserica.
XS
SM
MD
LG