Linkuri accesibilitate

Judecătoria Centru decide expulzarea directorului Institutului Naţional Democratic


Alex Grigorievs a depus în termen cererea de prelungire a acreditării de care beneficia de patru ani

Decizia de epulzare a lui Alex Grigorievs, directorul reprezentantei Institutului National Democratic din Statele Unite, prescurtat NDI, a fost luata de Judecatoria Centru. Instanta i-a aplicat si o amenda pentru depasirea termenului de sedere legala pe teritoriul Republicii Moldova. Avocatul sau, Constantin Tanase, ne-a declarat ca decizia va fi atacata in instanta superioara in decurs de 10 zile. In opinia sa, masura complementara de expulzare a lui Alex Grigorievs este cel putin disproportionata, ilegala si neintemeiata.

Constantin Tanase: „Dumnealui este cetatean al Letoniei. Lucreaza pentru o organizatie care este finantata de Agentia pentru Dezvoltare a Statelor Unite. Respectivele autorizatii de sedere in Moldova reprezentantii NDI le primeau sub forma de acreditari ale Ministerului de Externe al Republicii Moldova. Acest personal al reprezentantei NDI este asociat personalului diplomatic. Alex Grigorievs a beneficiat de aceasta acreditare pe parcursul a patru ani. In septembrie 2008 a depus, inainte de expirare, in termenul legal, cererea de prelungire a acreditarii. Personal, domnul Stratan a declarat ca aceasta acreditare dumnealui i se va da. Mai mult, s-a spus ca aceasta acreditare deja este, dar nu este tiparita pentru ca nu lucreaza printerul. Aceasta este o informatie care a venit de la persoane-cheie din ministerul de externe, care au promis aceasta acreditare in baza solicitarii repetate a ambasadei SUA si a ambasadorului SUA, promisiunile fiind ca aprobarea, in fond, deja a fost luata, exista decizia de aprobare, urmeaza doar sa primeasca aceasta acreditare”.

Avocatul Constantin Tanase sustine ca situatia de contraventie a fost provocata de institutiile statului care l-au indus in eroare pe directorul reprezentantei NDI din Statele Unite la Chisinau.

Ministerul afacerilor externe nu a comentat deocamdata cazul lui Alex Grigorievs si nici afirmatiile avocatului sau.
XS
SM
MD
LG