Linkuri accesibilitate

Verificarea parţială a listelor indică fraude masive


Mihai Ghimpu, Serafim Urechean, Vlad Filat
Mihai Ghimpu, Serafim Urechean, Vlad Filat

Mii de persoane din Chişinău înregistrate în liste cu acelaşi număr de identitate

Liderii celor trei formaţiuni care au început acum cinci zile verificarea listelor electorale pentru a depista eventuale fraude, nu au anunţat un procent exact din listele electorale verificate de ei până acum, însă au declarat că datele obţinute până în prezent arată că mii de persoane au fost incluse ilegal pe listele suplimentare, s-a votat masiv în baza altor acte decât cel de identitate, mulţi oameni au votat de mai multe ori datorită faptului că aveau la buletinele de identitate mai multe fişe de însoţire şi – o altă încălcare – mii de persoane aveau indicate în listele electorale acelaşi număr de buletin cu al altor persoane.

Vladimir Filat a prezentat rezultatele verificării listelor electorale în raionul Cahul: "Vorbesc de raionul Cahul – 28 de secţii de votare verificate, ceeea ce reprezintă 43 la sută. Persoane care au votat fără ca să fie indicate datele din buletinul de identitate – 344 de personae. Semnături care au semnat pentru alte persoane pentru a prelua buletinul de vot, care potrivit legislaţiei urmează să fie declarate nule – 492 de persoane. Voturi exprimate fără prezenţa certificatului de vot – 96 persoane. Semnături şi voturi exprimate pentru personae care lipsesc din ţară – 2. În total, în baza datelor care le avem deja, fraude sunt înregistrate 2334 la număr, ceea ce reprezintă din numărul respectiv de verificare 10,6 la sută. Insist că este vorba de doar un raion şi este vorba de numai 43 de procente verificate."

Liderul PL, Mihai Ghimpu a arătat că din listele verificate în municipiul Chişinău, s-au găsit peste 3 mii de persoane în dreptul numelor cărora în listele electorale a fost indicat acelaşi număr al buletinului de identitate. Mihai Ghimpu: "Persoane diferite cu acelaşi număr de buletin de identitate. Vă imaginaţi? Acelaşi număr al buletinului avem 3280 persoane. Votarea multiplă. Acesta este paşaportului tânărului Untilă Vasile care a votat la Bucureşti la ambasadă şi aici, uitaţi-vă este votul lui şi semnătura lui în satul Dâşcova, raionul Orhei."

Şi preşedintele AMN, Serafim Urechean, a enumerat mai multe încălcări constatate de formaţiunea sa: "Noi vom demonstra că votul a fost furat de către comunişti. Şi nu întâmplător au insistat comuniştii la Curtea de Apel să ne fie îngrădit accesul la listele electorale şi de fapt de ieri s-a stopat lucrul nostru cu listele."

Liderii opoziţiei au spus că vor contesta la Curtea Supremă de Justiţie decizia de ieri prin care li s-a interzis accesul la listele electorale, dar şi că vor depune o cerere la Comisia Electorală Centrală pentru a extinde termenul de verificare a listelor. Problema cea mai mare, spun ei, o constituie listele din Chişinău, pentru că aici a fost copiată o parte mică din listele electorale, cât priveşte listele din raioane, acestea au fost copiate în majoritate, însă doar o parte au fost procesate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG