Linkuri accesibilitate

Curtea de Apel Chişinău interzice copierea listelor electorale


Judecătorul Ion Secrieru de la Curtea de Apel
Judecătorul Ion Secrieru de la Curtea de Apel

PCRM obţine cîştig de cauză şi împiedică verificarea listelor de către PL, PLDM şi AMN

Partidele opoziţiei de centru-dreapta alese în viitorul Parlament spun că nu vor participa la re-numărarea voturilor anunţată pentru mâine de Comisia Electorală Centrală. Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa Moldova Noastră spun că re-numărarea cerută de Partidul Comuniştilor şi aprobată de Curtea Constituţională nu poate duce la descoperirea fraudelor electorale, dacă acestea au existat.

Liderii celor trei partide cred că numai verificarea listelor de alegători pe care o efectuează şi confruntarea lor cu buletinele de vot pot duce la descoperirea presupuselor fraude făcute în favoarea comuniştilor. „Miile de reclamaţii venite de la alegători şi contestaţiile partidelor de opoziţie nu au avut în vedere încălcări la numărarea voturilor, ci alte tipuri de fraudă: întocmirea frauduloasă a listelor electorale de bază şi suplimentare, inclusiv, creşterea nejustificată a numărului de alegători cu aproximativ 400 000 de persoane, înscrierea în liste a unor persoane care nu locuiesc la adresa indicată, votarea repetată, semnături în dreptul numelor persoanelor decedate şi ale celor plecate peste hotare etc...”se arată într-o Declaraţie comună semnată la 14 aprilie de liderii PLM,PLDM şi AMN.

Reprezentanţii PCRM susţin că au cerut renumărarea voturilor ca să elimine confuzia legată de corectitudinea şi legalitatea alegerilor din 5 aprilie, în timp ce partidele de opoziţie consideră că dimpotrivă, printr-o asemenea procedură s-ar încerca de fapt dosirea presupuselor fraude făcute în favoarea comuniştilor şi încercarea mistică a comuniştilor să obţină noi mandate de deputat, care i-ar asigura posibilitatea de a alege preşedintele republicii.” Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu a declarat astăzi într-o conferinţă de presă că „la prima etapă va trebui să dovedim fraudarea alegerilor, să depunem probe Curţii Constituţionale(CC), să vedem ce va decide CC şi apoi vom decide ce mai avem de făcut. Ştim sigur că noi nu vom vota pentru un preşedinte comunist, fie el adus şi din Valea Bihorului”

Între timp, Curtea de Apel a decis astăzi să interzică concurenţilor electorali copierea listelor de alegători, lucru care poate îngreuna verificările şi adunarea dovezilor pentru contestarea alegerilor în justiţie.

Partidul Comuniştilor, care a contestat decizia Comisiei Electorale Centrale ce permitea concurenţilor electorali să facă copii de pe listele de alegători, a motivat în instanţă că o astfel de procedură ar aduce atingere vieţii private a cetăţenilor. Judecătorul de la Curtea de Apel, Ion Secrieru, care a examinat cauza, nu şi-a formulat deocamdată motivele pentru care a admis cererea PCRM, însă a dispus: „se anulează din pct. 1 al Hotărîrii Comisiei Electorale Centrale nr.2501 din 8 aprilie 2009 cu privire la accesul la documentele electorale, sintagma „cu privire la posibilitatea efectuării copiilor.”

Reprezentanţii partidelor din opoziţie care au participat la proces au calificat hotărîrea Curţii de Apel ca fiind politică şi tendenţioasă. Ei spun că o vor ataca la Curtea Supremă de Justiţie în termen de 15 zile. Reprezentantul Partidului Comuniştilor, Serghei Sîrbu ne-a zis că: „faptul că acest proces a fost tărăgănat atîtea zile, practic efectul va fi nul, deoarece au fost deja efectuate toate copiile de pe listele electorale.”

Liderii celor trei partide din opoziţie care au intrat în Parlament – PL, PLDM şi AMN au declarat astăzi într-o conferinţă de presă că oricum accesul la listele electorale ar fi fost blocat după ce Comisia Electorală Centrală a dispus ca mîine să aibă loc renumărarea integrală a buletinelor de vot. Preşedintele AMN, Serafim Urechean a declarat că împreună cu PL şi PLDM au decis:”nu participăm la această farsă a comuniştilor, deoarece asta va duce la legiferarea fraudelor.” Urechean a precizat că pînă acum partidele de opoziţie ar fi reuşit să facă copii de pe 70 la sută din listele electorale: „avem fapte concrete îndeajuns, urmează să le sistematizăm şi să le prezentăm cu lux de amănunte opiniei publice, CC şi organizaţiilor internaţionale.”

La rîndul său, liderul PLDM Vlad Filat a precizat că pînă la sfărşitul acestei săptămîni va fi făcut public un raport care va dovedi fraudarea scrutinului parlamentar. ”Datele pe care le avem arată clar schema de fraudare, metodele ce au fost utilizate în aceste alegeri pentru a fura votul cetăţeanului.” a conchis Vlad Filat.
Previous Next

XS
SM
MD
LG