Linkuri accesibilitate

Presa internațională despre Moldova


Tinerii de azi nu au fost educați în stil sovietic

“Nimeni nu stie cum s-a facut ca manifestatiile au scapat in felul asta de sub control” scrie International Herald Tribune. Cotidianul analizeaza acest nou fenomen care e mobilizarea prin internet, folosind situri precum Twitter sau FaceBook, dar Herald Tribune citeaza si un analist care spune ca acesti tineri sunt diferiti de parintii lor si de moldovenii mai in varsta. “Tinerii de azi nu au fost educati in stil sovietic si nu se tem sa iasa in strada si sa protesteze.”

In Marea Britanie, Financial Times publica o analiza a situatiei din care reiese ca problema Moldovei poate fi redusa la o singura persoana: Voronin.

Tot in Anglia, The Independent publica astazi un interviu cu baroneasa Nicholson, eurodeputata britanica si care a facut parte din delegatia de observatori. Baroneasa recunoaste ca demonstrantii aveau intr-un fel dreptate sa fie maniosi pe observatorii internationali care s-au grabit sa declare ca alegerile au fost libere si democratice!

“Asta a furnizat un pretext binevenit”, afirma in Germania Frankfurter Allgemeine Zeitung, descriind felul in care Voronin e pe cale de a profita de manifestatii pentru a putea reprima opozitia.

Despre evenimentele din prima zi a manifestatiilor scrie astazi si Le Monde in Franta, care retraseaza felul in care fortele de ordine au fost rapid depasite: “Prost echipati si foarte tineri, politistii nu au putut opri o multime de 15.000 de oameni”, scrie Le Monde.

Le Monde
mai scrie insa si urmatoarele: “Intr-o tara de mici dimensiuni, care nu e obisnuita cu manifestatiile de masa, ceea ce s-a intamplat are o importanta considerabila. Revolta forteaza opozitia liberala sa isi examineze propriul ei esec. In fata improvizatiei totale vazute in manifestatii, opozitia nu a putut decat sa incerce sa canalizeze acea energie… cu mai mult sau mai putin succes” estimeaza Le Monde.

Cotidianul belgian de limba franceza Le Soir pune la randul sau intrebarea: cum de s-a ajuns aici? Le Soir spune ca saptamana trecuta niciunul din observatorii straini veniti sa verifice alegerile nu se astepta la un asemenea val de violente.

In sfarsit, tot in Belgia, cotidianul de limba flamanda De Morgen consacra astazi o pagina intreaga evenimentelor din Moldova. Spre deosebire de alte publicatii occidentale care preiau unele elemente ale propagandei oficiale de la Chisinau si care scriu ca “moldovenii vorbesc moldoveana”, precizand eventual ca e vorba de “o limba inrudita cu romana”, cotidianul flamand De Morgen isi informeaza cititorii ca “imensa majoritate a moldovenilor e compusa din romani, care vorbesc aceeasi limba ca in Romania si care au aceeasi cultura si istorie”.

XS
SM
MD
LG