Linkuri accesibilitate

Barack Obama ridică restricțiile de călătorie în Cuba


Se menține însă embargoul american în așteptarea măsurilor de democratizare marcată

Presedintele Obama a dispus ridicarea restrictiilor de calatorie si celor vizind tranzactii financiare cu insula pentru familiile americane cu rude in Cuba. Si acesta ar putea fi doar un prim pas. Concluzia care a dus la aceasta decizie este ca deschiderea catre Cuba si nu izolarea insulei va duce in timp la disparitia regimului comunist, condus in prezent de fratele lui Fidel Castro, Raul.

Cifra americanilor care au rude in Cuba si care vor beneficia de noile reglementari se ridica la 1,5 milioane. Este o promisiune facuta de Obama cubanezilor americani inca din campanie si se anticipa ca ea se va materializa inaintea summitului programat sa aiba loc in Trinidad si Tobago. In campanie Obama a spus ca nu exista mai buni ambasadori ai libertatii in Cuba decit cubanezii-americani si ca a venit vremea ca familiile acestora sa iasa de sub dependenta de regimul comunist.

Masurile anuntate de administratia Obama vizeaza extinderea numarului de produse, care pot fi trimise de familii, rudelor din Cuba. In campanie, Barack Obama a spus ca va angaja un dialog cu autoritatile de la Havana, fara preconditii, dar ca o va face atunci cind va exista o agenda cu obiective clare.

In ciuda concesiilor referitoare la calatorii, Barack Obama nu are de gind deocamdata sa ridice embargoul impotriva Cubei, decenii de-a rindul principalul instrument al politicii americane in relatia cu acea tara. Presedintele Statelor Unite considera ca nu a venit vremea ridicarii embargoului pentru ca autoritatile comuniste nu au facut progrese in directia democratizarii insulei.

In ciuda faptului ca embargoul va fi mentinut si la Havana presedintia Obama este privita cu speranta. De curind, o delegatie a Congresului, formata din membrii caucusului negrilor americani a fost primita de Fidel Castro, dictatorul comunist a carui sanatate precara nu-i mai permite sa conduca tara in nume propriu. La acea intilnire, Castro i-a intrebat pe oaspeti ce poate face Cuba pentru a-l ajuta pe presedintele Obama. A raspunde gestului Casei Albe cu o marcata liberalizare a vietii politice si respect pentru drepturile omului ar fi fara indoiala un pas in directia cea buna.
XS
SM
MD
LG