Linkuri accesibilitate

Doar trei universităţi din România sunt cotate cu patru stele


Nicio universitate din Romania nu poate fi cotata cu cinci stele, iar pentru patru stele s-au calificat doar: Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj Napoca si Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Clasamentul a fost facut de Coalitia pentru Universitati Curate, coordonata de Societatea Academica Romana, iar ideea evaluarii sistemului universitar de stat a aparut pe fondul scandalurilor de coruptie, de plagiat si de administrare defectuoasa.

Au fost evaluate 46 de universitati de stat dintr-un total de 56, fiind excluse din acest demers cele de arta, de politie si armata. Principalele criterii luate in considerare se refera la (1) transparenta si corectitudine administrativa, (2) corectitudine academica, (3) calitatea guvernantei si (4) management financiar. Scorul cel mai mic nu a fost obtinut insa doar de universitatile din provincie, la zero stele se afla cinci unitati de invatamint superior din Bucuresti printre care Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Univesitatea de medicina si farmacie Carol Davila si Univesitatea de stiinte agricole.

Potrivit studiului prezentat astazi 77% dintre studenti si 34% dintre cadrele didactice considera ca nivelul de coruptie in universitatile romanesti este ridicat, iar 50% dintre studenti si 28% dintre cadrele didactice stiu ca in departamentul lor exista profesori care primesc mita de la studentii lor.

La criteriul corctitudinii academice s-a luat de pilda in calcul toleranta scazuta la plagiat. In 71 la suta din institutiile superioare de invatamint din Romania regulile privind plagiatul sint practic ignorate, iar performanta academica este foarte slaba fiindca aproape jumatate dintre conducatorii de doctorat au abia unu sau doua articole publicate in reviste de tip ISI, adica in una din cele 9000 de publicatii acreditate de Institutul de Stiinta Informatii din Philadelphia. Astfel, România se află pe locul 67 în lume când vine vorba despre publicaţiile ISI pe ţară, fiind codaşă între statele membre ale Uniunii Europene.

In acelasi timp nepotismul, familiile universitare si modul de accedere la posturile universitare sint problemele care duc la extrem de scazuta calitate a invatamintului superior din Romania. In 95 la suta dintre facultatile evaluate exista clanuri familiale care influenteaza procesul de invatamint, iar in 17 la suta din cazuri au existat rapoarte negative ale Curtii de Conturi, Garzii Financiare sau Ministerului de resort.
XS
SM
MD
LG