Linkuri accesibilitate

Mitingul din Chişinău al opoziţiei liberale


Protest împotriva fraudării alegerilor şi a persecuţiilor dezlănţuite după 7 aprilie

Mii de oameni au participat la demonstraţii anticomuniste la Chişinău, convocate de Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa Moldova Noastră. Principalele partide ale opoziţiei în urma alegerilor de pe 5 aprilie protestează împotriva falsificării masive a votului în favoarea Partidului Comuniştilor, orchestrării actelor de vandalism de pe 7 aprilie la Parlament şi Preşedinţie şi persecutării ulterioare a tinerilor care au luat parte la acel protest pe care îl consideră spontan.

Unul din liderii liberalilor, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă a declarat la demonstraţiile de astăzi din Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău că opoziţia cere o investigaţie internaţională a celor întâmplate pe 7 aprilie: „Vladimir Voronin caută vinovaţi, în rândul manifestanţilor paşnici, în rândul opoziţiei sau peste Prut. Dar a uitat să se privească în oglindă pentru a vedea cine este adevăratul vinovat pentru cea ce s-a întâmplat”. Dorin Chirtoacă speră ca în zilele următoare comunitatea internaţională se va implica mai mult pentru elucidarea alegerilor şi evenimentelor care au urmat.

Pe de altă parte, preşedintele în exerciţiu, Vladimir Voronin acuză opoziţia de organizarea protestelor violente de marţi, soldate cu zeci de răniţi în rândul protestatarilor şi poliţiei şi distrugerea parţială a clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei. El spune că în spatele „tentativei de lovitură de stat” s-ar afla România.

Ministerul de Interne a anunţat sâmbătă că a deschis o anchetă penală în urma violenţelor de marţi, arestînd sau reţinînd 166 de oameni. Poliţia spune că alte 129 de persoane au fost reţinute pentru contravenţii administrative în cadrul unei anchete separate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG