Linkuri accesibilitate

Curtea Constituţională se întruneşte pentru a lua în dezbatere validarea alegerilor


Curtea Constituţională are programată o şedinţă specială pentru la ora 14, pentru lua în dezbatere validarea alegerilor de pe 5 aprilie. În jurul prânzului, Curtea se mai afla încă în aşteptarea rezultatelor definitive aprobate ieri de Comisia Electorală Centrală, potrivit cărora Partidul Comuniştilor a ieşit victorios cu aproape 50 la sută din voturi şi, probabil, 60 de mandate din 101 în viitorul Parlament.

Curtea are la dispoziţie 10 zile pentru examinarea rezultatelor, timp în care opoziţia poate depune contestaţii, a declarat Europei Libere secretarul CEC, Iurie Ciocan: „Contestaţiile toate se duc la Curte. Noi deja nu mai suntem în drept să ne expunem asupra acţiunilor nostre”.

Partidele opoziţiei alese în viitorul Parlament verifică zilele acestea listele de alegători şi le confruntă cu numărul de voturi, avînd scopul să descopere presupusele voturi false în favoarea Partidului Comuniştilor. Opoziţia spune că are acces limitat la listele de alegători în mai multe raioane. Liderul comunist, preşedintele în exerciţiu, Vladimir Voronin a solicitat Curţii Constituţionale să dispună re-numărarea tuturor voturilor, dar partidul său a contestat în justiţie dreptul opoziţiei să confrunte listele de alegători cu buletinele de vot. Curtea Constituţională urmează să decidă astăzi cum procedează cu solicitarea lui Vladimir Voronin.
XS
SM
MD
LG