Linkuri accesibilitate

Patimile dinaintea Săptămînii Patimilor


O masă rotundă cu participarea editorialiştilor Vsevolod Ciornei şi Petru Bogatu

La microfon e Vasile Botnaru, moderatorul si prezentatorul emisiunii duminicale PUNCT si de la CAPAT.

Mi-ar fi plăcut să fi vorbit astăzi despre planurile următorului parlament care să fi certificat avansarea Republicii Moldova, în ziua de 5 aprilie, pe calea asimilării normelor democratice astfel încît să fie tot mai agreată de comunitatea europeană. Mi-aş fi dorit să discut, la o săptămînă după alegerile parlamentare, despre potenţialii miniştri care vor trebui să ia măsuri anticriză, despre gesturile de conciliere naţională în faţa acestui val inevitabil. Dar nu a fost să fie.

În studioul de la Chişinău al Europei libere i-am invitat pe cunoscuţii editorialişti Vsevolod Ciornei şi Petru Bogatu, cu care ne uităm îndărăt la ceea ce s-a întîmplat pe parcursul săptămînii dar mai ales la ceea ce avem de învăţat înainte de Săptămîna patimilor.





Săptămîna incendiară care a trecut ne obligă să discutăm, din păcate, în stilul cronicilor de război. Ale unui informaţional, cel puţin, din care pînă şi un cetăţean versat şi activ politiceşte deduce că a fost martorul a ceea se se numeşte ... şi aici fiecare scrie, ca la cuvinte încrucişate, ce a apucat să înţeleagă: „lovitură de stat eşuată”, „lucrare a serviciilor speciale a unui stat invecinat”, „combinaţie regizată de fostul centru impetrial”, „fumigenă pusă la cale de oponenţii guvernării” şi aşa mai departe. Cu atît mai turmentat e cetăţeanul indecis căruia mai ieri îi revenea cel puţin o treime din plăcinta sondajului sociologic al IPP-ului. El este acum în situaţia unui copil ai cărui părinţi sunt în plin divorţ, zgomotos, cu tacîmuri sparte şi poze de familie rupte în două.

Veţi fi zicînd că nu e nimic ieşit din comun, deoarece peste tot după alegeri, parlamentare sau prezidenţiale, oamenii se uită chiorîş la foştii adversari. Republica Moldova însă ar putea pretinde la un loc sigur în Guinness Book, la mai multe capitole, pentru că pe 7 aprilie, şi în zilele care au urmat, a înregistrat mai multe performanţe despre care o să mai avem ocazia să discutăm, după ce se vor astîmpăra spiritele şi viaţa va reveni în albia normalităţii. La sigur va reveni. Că doar nu suntem o ţară de sinucigaşi guvernaţi de cîrmaci pe potrivă care-şi tăe cu îndărătnicie creanga de sub picioare. Asta mi-ar fi plăcut să aud de la invitaţii mei de astăzi.
XS
SM
MD
LG