Linkuri accesibilitate

Cîte cazuri de fraudă sunt necesare pentru invalidarea scrutinului?

Criza politica majora in Republica Moldova. Debutul unei revolutii contra unui autoritarism de tip cinic clientelar. Actiunile de protest ale tinerilor sunt o reactie la ilegalitatile guvernantilor. Sute de persoane arestate la proteste. Ziaristi persecutati de autoritatile de la Chisinau. Regimul Voronin va stringe si mai tare surubul si va apropia Moldova si mai mult de Rusia. Pentru mult timp Moldova va fi izolata si de Est si de Vest. Un guvern mai autoritar va izola Moldova si va radicaliza opozitia.Sunt doar cateva din titlurile pe care le-am retinut din presa occidentala. La acest sfarsit de saptamana vom incerca sa aflam daca alegerile legislative de duminica au fost libere si corecte. Vom asculta voci care ne vor spune ce parere au despre campania electorala?

In aceasta saptamana zeci de mii de moldoveni au protestat la Chisinau fata de ceea ce considera fraudarea alegerilor si cer anularea acestora. Mai multi oameni cu care am stat de vorba spun ca au avut parte de o campanie electorala viciata care a culminat cu o serie de fraude inregistrate in ziua alegerilor. Ei anunta ca detin informatii ca scrutinul a fost trucat. Maria Chedric, o locuitoare din Chisinau, considera ca actiunile de protest ale tinerilor ca si luarile de atitudine ale opozitiei politice sunt o reactie la toate aceste ilegalitati comise de actuala guvernare.

De cateva zile, doi locuitori de la Cosnita nu pot reveni in sat pe motiv ca sunt maltratati de autoritatile locale. Anatol Croitoru si Iurie Mihteev, fosti combatant in razboiul de la Nistru, sunt asteptati acasa de organele de forta pentru a da explicatii cum au ajuns la actiunile de protest din Chisinau.

Desi e departe de casa, tocmai in Italia, Andrei Popa se considera un om bine informat si spune ca stie ca Parlamentul si Presedintia au ars numai la indicatiile comunistilor.

Printre protestatari si multi politicieni din opozitie. Igor Klipii, vicepresedintele Partidului Democrat e si unul dintre deputatii care l-au votat pe Vladimir Voronin pentru functia de presedinte al Moldovei.

Pentru ca Igor Klipii reprezinta partidul care nu a avut sansa sa ajunga in parlament, asa precum inca alti 16 concurenti electorali, l-am intrebat pe Doru Petruti, director general al IMAS ce crede el despre cei care nu au ajuns in Legislativ.

M-a interesat si opinia unui istoric. Despre evenimentele post electorale de la Chisinau discut cu Ion Varta, pana nu demult deputat pe lista PPCD, formatiune care a devenit extraparlamentara.

“Sa obtii de la cineva sa adopte o conduita pe care ar fi preferat sa nu o urmeze - si pe care n-ar fi adoptat-o la o simpla cerere directa -, spunind lucrurilor pe nume, inseamna manipulare” spuneau Robert-Vincent Joule/Jean-Leon Beauvois. Iar Mihai Sleahtitchi, conferentiar la Catedra Psihosociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii Libere Internationale din Moldova mai spune ca epoca post-totalitara sta integral sub semnul manipularii.
XS
SM
MD
LG