Linkuri accesibilitate

Rolul opoziţiei într-o democraţie


Opozitia este o dimensiune esentiala a vietii politice

Pentru partidul – sau coalitia - de la putere opozitia este echivalentul imaginii din oglinda. Asta nu e o simpla metafora gratuita. In unele sisteme politice bipolare, cum sunt Statele Unite sau Marea Britanie, lucrul are chiar o realitate cotidiana. In Anglia, de pilda, simetria merge foarte departe. In Anglia, acela dintre cele doua mari partide – laburistii sau conservatorii - care se afla in opozitie isi stabileste un guvern paralel, un guvern din umbra, care numeste ministri, tine conferinte de presa, fiecare “ministru fantoma” urmarind indeaproape faptele, deciziile si declaratiile ministrului autentic, cel aflat in realitate la putere. Guvernul in functiune stie astfel in permanenta ca are in fata un guvern virtual -fantoma- care abia asteapta sa ii ia locul.

Moldova e insa departe de o asemenea situatie. Moldova se apropie mai degraba de sistemul francez, prezidential. Dar chiar si intr-un asemenea sistem se poate intampla ca guvernul sa fie format de catre partidul principal aflat pana in acel moment in opozitie, ceea ce se numeste in franceza “coabitare”. E un sistem in care presedintele si –in cealalta parte- parlamentul si guvernul se neutralizeaza reciproc.

Exista apoi situatii, cum se intampla in Israel sau cum a fost cazul in Polonia dupa caderea comunismului, cand peisajul politic este atat de faramitat incat nu se mai poate vorbi de opozitie, cei ramasi pe dinafara fiind nesemnificativi. Este vorba insa de aliante efemere. Prin definitie, asemenea guverne de “unitate nationala” sunt tranzitorii si eficace numai pe termen scurt.

Indiferent insa de ritmul recompunerii caleidoscopice a aliantelor electorale si al redesenarii periodice a peisajelor politice, partidele democratice nu panicheaza atunci cand pierd in fata opozitiei. Intr-un sistem cu adevarat democratic, partidele stiu ca pot pierde acum, dar ca dupa un tur sau doua le va veni iar randul. Democratia e garantata de existenta unei opozitii solide.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG