Linkuri accesibilitate

La Bruxelles, Londra, Praga şi New York

În câteva capitale occidentale au continuat astăzi protestele cetăţenilor moldoveni în legătură cu suspiciunile de fraudare a alegerilor de pe 5 aprilie în favoarea Partidului Comuniştilor. Participanţii cer repetarea alegerilor şi sunt îngrijoraţi de soarta tinerilor reţinuţi de forţele de securitate în urma protestelor de la Chişinău de pe 7 aprilie.

La Bruxelles, peste o sută de oameni au protestat în faţa Bursei. “Am scandat jos dictatura”, ne-a spus una dintre participante, Ludmila Bulgaru. “Nu este primul nostru protest, spune ea şi sperăm că am sensibilizat măcar un pic opinia publică internaţională”. Cetăţenii moldovei de la Bruxelles au transmis un mesaj coordonatorului politicii externe şi de securitate europene, Javier Solana şi comisarului European pentru relaţii externe, Benita Ferrero Waldner. “Sperăm să fie o reacţie, să se deschidă ochii spre cele întâmplate în Moldova. Nu sunt alegeri democratice. Să fie clar”.

În cursul zilei de astăzi, mai mulţi cetăţeni moldoveni au continuat protestul început ieri în piaţa Trafalgar de la Londra, când au scandat “Moldova – Libertate”, “No dictatorship, No communism”.

La Praga, mai mulţi tineri moldoveni au continuat protestul început ieri la sediul ambasadei Republicii Moldova în Cehia, ţară care deţine în acest moment preşedinţia Uniunii Europene. Una din protestatare, spune că a transmis ambasadei o floare şi o listă de revendicări în adresa autorităţilor moldovene. “Scopul nosru este să alertăm opinia publică şi mass media internaţională în legătură cu suspiciunile de fraudare a alegerilor de pe 5 aprilie”, spune protestatara. “Dorim să contribuim la o soluţie pasnică pentru detensionarea situaţiei de la Chişinău pe calea unui dialog mediat de Uniunea Europeană”.

În cursul zilei, cetăţenii moldoveni de la New York urmau să protesteze în faţa sediului Naţiunilor Unite, iar pentru această sară comunitatea moldovenilor de la Washington a anunţat o demonstraţie în capitala Statelor Unite.
XS
SM
MD
LG