Linkuri accesibilitate

Ambasadorul Mihnea Constantinescu nu a primit agrementul Chişinăului


Seful diplomatiei romane Cristian Diaconescu a recunoscut astazi indirect ca Bucurestiul nu a cerut o intilnire de urgenta la Bruxelles, nici la nivelul ministrilor de externe si cu atit mai putin la nivelul comisiei. Ministrul Diaconescu sustine ca situatia din Republica Moldova va fi analizata în cadrul reuniunii sefilor de misiuni de la Bruxelles, precum si la intalnirile lunare ale ministrilor de externe din Uniunea Europeana. Intre timp, insa Mihnea Constantinescu numit pentru postul de ambasador de la Chisinau, dupa declararea predecesorului sau persona non grata, nu a primit agrementul partii moldovene. Unii specialisti in domeniu sustin ca diplomatia romana a cazut in plasa intinsa de Chisinau si ca Bucurestiul nu trebuia sa se grabeasca sa trimita un alt diplomat, mai cu seama ca e pentru prima data dupa al doilea Razboi Mondial cind un diplomat de rang atit de inalt este declarat persona non grata. In plus ambsadorul roman a fost obligat sa treaca Prutul, dupa ce deja Republica Moldova isi retrasese ambasadorul de la Bucuresti, lasind in acest fel Romania in offside.

Autoritatile romane nu au deocamdata nici o solutie pentru a iesi din aceasta cursa, desi astazi s-au dezbatut toate problemele legate de revoltele de la Chisinau in cadrul Consiliului Consultativ al Ministerului de Externe. Acesta este un fel de sfat al inteleptilor din care fac parte toti fostii sefi de stat si ministrii de externe.

Ion Iliescu a declarat, vineri, dupa Consiliul Consultativ de la Ministerul de Externe, pe tema situatiei din R. Moldova, ca este important ca România sa nu se lase provocata precizând ca este vorba de o manevra perfida specifica anumitor mentalitati de a pune România la mijloc. Fostul presedinte Ion Iliescu a spus dupa reuniune ca Romania trebuie sa faca orice, dar sa nu se lase provocata, iar ministrul de externe Cristian Diaconescu, a declarat ca partea romana nu a primit nicio informare în legatura cu eventuali cetateni romani arestati la Chisinau, existând însa informatii care confirma acest lucru "din surse neoficiale si din presa". Ministerul roman de externe a pus la dispozitia celor care au cunoştinţe sau rude care s-au deplasat în Republica Moldova în ultima perioadă şi care nu au mai putut fi contactate să semnaleze aceste cazuri la următoarele numere de telefon: între orele 8.00-20.00, la 00..., şi după 20.00, 00....

Situatiile dramatice de la Chisinau sint semnalate cu insistenta de Societatea Academica Romana in presa internationala, la cancelariile occidentale, la organizatiile pentru drepturile omului. In documentul transmis de aceasta organizatie se precizeaza ca “prin indiferenta sa, Occidentul poarta o parte din vina pentru ce se întâmpla în Moldova acum." Societatea Academica Romana solicita astfel recunoasterea oficiala a realitatii ca principiile democratice nu sunt respectate în Moldova si sprijin occidental neconditionat pentru aplicarea acestora, ca în cazul tarilor Baltice la începutul anilor ’90. In plus organizatia cere Occidentului sa faca presiuni asupra puterii de la Chisinau sa accepte organizarea unei mese rotunde coordonata de Uniunea Europeana cu participarea tuturor partidelor din Republica Moldova.
XS
SM
MD
LG