Linkuri accesibilitate

"Se simte dictatura. Este o frică pe faţa oamenilor"


Studentul Vasile Nagacevschi despre reţinerea sa la Chişinău de către agenţi în civil

Vasile Nagacevschi: Pai, dupa ce am dat interviul jurnalistei franceze, mergeam catre Sun City si cind treceam prin Sun City, niste oameni in civil au venit din spatele nostru, ne-au pus miinile la spate, ne-au bagat intr-o masina. Cind ne-au bagat in masina au spus sa ne plecam capetele, sa deconextam telefoanele si sa le dam lor

Valentina Ursu: Care masina, a cui?

Vasile Nagacevschi: Era o masina neagra, model Niva.

Valentina Ursu: Si unde v-au dus ?

Vasile Nagacevschi: Ne-au dus la comisariatul general din Chisinau, din centru

Valentina Ursu: Ce s-a intimplat acolo ?

Vasile Nagacevschi: Acolo ne-au dus la etajul 4 la biroul 406 mi se pare, ne-au pus in camere diferite si au inceput sa ne intrebe daca am fost la manestatii, cine ne-a chemat, au verificat telefoanele, toate mesajele, toate fotografiile, cine ne-a chemat la aceste manifestari, pe urma au intrebat, datele personale, unde traim, telefonul, au facut fotografie la fata si pe urma asteptam

Valentina Ursu: N-au aplicat forta ?

Vasile Nagacevschi: Nu, nu, ca noi ne-am dus benevol. ca n-am dorit sa ne opunem

Valentina Ursu : Dar mai ai colegi, care au fost retinuti ?

Vasile Nagacevschi: Da. mai era un prieten cu mine; cind am intrebat de dinsul mi-au spus ca il vor elibera mai tirziu, pe urma l-am contactat pe tatal lui si el s-a dus la comisariat si cind a intrebat i s-a spus ca nu este nimeni acolo, ca nu stiu nimic despre asta.

Valentina Ursu : Te-au amenintat ?

Vasile Nagacevschi: Nu, nu. Au spus doar "capul jos, nu vorbiti, nu spuneti nici un cuvint". Telefoanele mobile nu ni le-au dat inapoi pina la iesire, tot timpul au fost la ei, nu am vazut nici o legitimatie din partea lor, nu stiam cu cine vorbesc, absolut, n-am avut nici un drept la vreun apel, nimic.

Valentina Ursu: E o intimidare sa nu mai iesiti in strada?

Vasile Nagacevschi: Nu stiu. Poate. Cred ca e o presiune ca sa acuzam opozitia, ca ei tot ne intrebau, cine v-a chemat la manifestatii, cum ati ajuns acolo, ce-ati facut la manifestatii?

Valentina Ursu: Dar v-au taiat din entuziasm, ca sa nu mai iesiti in strada ?

Vasile Nagacevschi: Da. Este un pic. Si oricum, iti baga frica. Cind pentru niste actiuni, pot sa te ia la inchisoare

Valentina Ursu: Va e frica ?

Vasile Nagacevschi: Da!

Valentina Ursu : Ce parere ai despre aceste actiuni ?

Vasile Nagacevschi: Pai, nu stiu. Se simte foarte evident dictatura, nu stiu, este o frica, care este asa in fata, la oameni, bag frica in oameni sa nu iasa. Nu stiu ce se intimpla aici, agenti in civil pe strada aresteaza oamenii..
XS
SM
MD
LG