Linkuri accesibilitate

După expulzarea ambasadorului român, ce ar trebui să facă Chişinăul pentru a nu turna gaz pe foc?


Moldova - Foreign Office, Chisinau, undated
Moldova - Foreign Office, Chisinau, undated
Imediat ce ambasadorul roman Filip Teodorescu a fost declarata persona non grata si i s-a dat un ultimatum de 24 de ore pentru a parasi Republica Moldova, Bucurestiul nu a pierdut timpul si a inceput procedura de acreditare a unui nou ambasador, in persoana lui Mihnea Constantinescu, un diplomat cu multa experienta politica. Partea romana spera ca autoritatile moldovene sa accepte rapid acreditarea noului ambasador. Care ar trebui sa fie raspunsul Chisinaului l-am intrebat pe Alexei Tulbure fost ambasador la Consiliul Europei si la ONU. Diplomatul considera ca in actuala situatie tensionata si foarte dificila dialogul moldo-roman trebuie mentinut, iar asta se face prin seful misiunii diplomatice. Iata de ce exista temei de a acepta candidatura cat mai urgent posibil.

Un raspuns cat mai rapid din partea autoritatilor moldovene la solicitarea MAE de a acredita un nou ambasador la Chisinau ar fi un gest de exprimare a unei conduite europene, spune si fostul ministru de externe Nicolae Cernomaz.

Poate avea Bucurestiul garantia ca noul ambasador va fi acceptat de autoritatile moldovene, l-am intrebat pe Alexei Tulbure. El zice ca printr-o eventuala respingere de catre Chisinau a candidaturii la functia de anbasador roman, Republica Moldova ar turna gaz pe foc.

Ar fi bine daca s-ar reusi ca relatiile dintre Romania si R. Moldova sa cunoasca acel progres pe care UE il asteapta si pe care, in general, partenerii din Occident il asteapta atat de la autoritatile de la Chisinau , cat si cele de la Bucuresti mai spune Nicolae Cernomaz. Aceasta opinie este impartasita si de Alexei Tulbure.

Seful diplomatiei moldave Andrei Stratan a declarat ca Moldova isi doreste in continuare apropierea de UE. In plus, ministru de externe da asigurari ca in continuare Chisinaul vrea sa dezvolte relatii bune si cu Romania.
Previous Next

XS
SM
MD
LG