Linkuri accesibilitate

Presa de limbă germană despre demonstraţiile de la Chişinău

Mass-media de limbă germană continuă să publice relatări, analize şi interviuri legate de evoluţia situaţiei din Moldova. O sinteză a opiniilor internaţionale a fost difuzată, de pildă, la revista presei, realizată de postul de radio „Deutschlandfunk“, care citează între altele ziarele „România liberă“ din Bucureşti şi „Népszabadság“ din Budapesta. Acelaşi post de radio a transmis la prînz o relatare, în care este citat ambasadorul Moldovei la Moscova care a susţinut că el nu crede că opoziţia din Moldova ar fi de acord cu alegeri noi, deoarece partidele nu mai dispun de banii necesari campaniei electorale.

Corespondentul radiodifuziunii publice germane pentru Europa de est a realizat un reportaj intitulat „România şi mizeria moldoveană“. În radio-reportajul transmis pe canalele ARD sunt redate declaraţiile unor politicieni români care resping acuzaţiile lui Voronin că violenţele de la Chişinău ar fi fost inspirate de România. Tot aici este citată şi opinia sociologului Dan Dungaciu care susţine că Uniunea Europeană nu ar fi interesată de situaţia din Moldova. Uniunea Europeană nu doreşte să-şi strice relaţiile cu Rusia şi nu doreşte o extindere spre est. Din cauza aceasta s-ar putea spune că UE poate fi mulţumită cu alegerile din Moldova, afirmă acelaşi sociolog în declaraţia făcută pentru ARD.

Sub titlul „Moldova rectifică rezultatele scrutinului”, ziarul elveţian „Neue Zürcher Zeitung“ sintetizează evenimentele ultimelor zile, inserînd apelurile internaţionale adresate manifestanţilor privind încetarea violenţelor.

Sub titlul „Comunist între est şi vest” ziarul austriac „Der Standard“ îl descrie pe preşedintele comunist Vladimir Voronin ca pe un lider care oscilează între răsărit şi apus. Dacă cu ani în urmă a dorit să transforme Moldova în Cuba europeană, azi a renunţat la această idee, afirmînd că vrea integrarea în UE. Astfel de contradicţii, scrie ziarul, au însoţit întreaga carieră a lui Voronin. Această însuşire explică şi de ce lui Voronin îi place să-şi petreacă concediul în Tirol, în Austria, iar pe de altă parte caută „să armonizeze“ „învăţăturile lui Marx şi Lenin“ cu principiile capitalului. Acum, cînd nu mai poate candida la preşedinţie, scrie în încheiere „Der Standard“, Voronin visează să devină un Putin moldovean.
XS
SM
MD
LG