Linkuri accesibilitate

Reacții internaționale la tensiunile din Moldova


Apeluri la rezolvarea divergențelor în mod pașnic, prn negocieri

Uniunea Europeană a dat publicităţii o declaraţie în care îşi arăta ieri îngrijorarea sporită faţă de tensiunile din Moldova şi cerea tuturor părţilor implicate să dea dovadă de reţinere. „În situaţia actuală este deosebit de important să fie respectată libertatea de opinie şi libertatea presei”, se spune în declaraţia preşedinţiei cehe a Uniunii Europene.Aceste reacţii se referă mai ale la manifestările violente de marţi şi, cu o singură excepţie, cea de la Moscova, nu vorbesc despre cine s-ar face responsabil de violenţe.

Îngrijorări au fost exprimate şi de la oficiul secretarului general al Alianţei Nord Atlantice, care spune că urmăreşte cu atenţie evoluţiile de la Chişinău, începând din 5 aprilie. “ Sunt îngrijorat faţă de modul în care evoluează situaţia în Republica Moldova şi cer găsirea unei soluţii paşnice crizei actuale, facînd un apel la toate părţile să se abţină de la acte de violenţă şi provocări”, am citat din declaraţia secretarului general al NATO.

Potrivit agenţiei Reuter, mai mulţi experţi internaţionali au cerut coordonatorului politicii externe şi de securitate a Uniunii Europene, Javier Solana să meargă în Moldova pentru a uşura dialogul între putere şi opoziţie.

La Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Robert Wood a declarat că Statele Unite sunt de acord cu evaluarea dată luni de misiunea de observatori sub egida OSCE, care a spus că au existat “interferenţe administrative nedorite” în procesul electoral, dar că în general acesta a întrunit multe standarde internaţionale.

"Chemăm părţile să se abţină de la noi violenţe, să-şi rezolve divergenţele în mod paşnici şi prin negocieri. Suntem încurajaţi de faptul că la Chişinău a revenit calmul “, a mai spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, un observator american la alegerile de duminică în cadrul misiunii sub egida OSCE a spus că a rămas cu o impresie foarte bună despre organizarea votării: "A fost cea mai bună numărătoare a voturilor pe care am văzut-o la alegeri în fostul spaţiu sovietic şi am fost observator la şapte alegeri. Un coleg care a monitorizat 20 de asemenea alegeri împărtăşeşte aceeaşi concluzie”, a spus observatorul american.

Dar nu toţi observatorii OSCE par să fie de acord. La Londra, baroneasa Emma Nicholson a declarat serviciului mondial al BBC că ea şi alţi observatori au avut „un sentiment foarte puternic” că au existat manipulări „dar nu au putut găsi dovezi”. Ea a spus că i-a fost „dificil” să sprijine declaraţia „foarte călduroasă” difuzată presei de OSCE. "Problema a fost că este un raport OSCE, din care fac parte şi ruşii, iar părerea lor a fost substanţial diferită de părerea mea, spre exemplu”, a spus observatoarea britanică.

La Moscova, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a spus că nu vede nevoia verificării rezultatelor, aşa cum cere opoziţia moldoveană. Şi tot la Moscova, camera inferioară a parlamentului, Duma de Stat a adoptat o declaraţie în sprijinul preşedintelui Vladimir Voronin şi Partidului Comuniştilor din Moldova. În declaraţie se spune că actuala conducere de la Chişinău are tot dreptul să restabilească şi să menţină ordinea constituţională în ţară. Deputaţii ruşi văd în evenimentele de la Chişinău amestecul României şi Uniunii Europene, precum şi o încercare de a îndepărta Republica Moldova de Rusia. Declaraţia Dumei de la Moscova cere României şi Uniunea Europeană să condamne categoric protestele de la Chişinău.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG