Linkuri accesibilitate

Fostul preşedinte moldovean Petru Lucinschi despre evenimentele post-electorale


Petru Lucinschi : Nu stiu. Mi-e greu sa comentez ceva cind n-ai informatie deplină. Clar ca a fost aceasta intentie (din partea autoritatilor) ca sa nu duca la versari de singe, asta e clar. Ca daca se impusca cineva, atunci era o tragedie totala. Liderii astia ( ai opozitiei) au incercat sa ii opreasca cumva pe protestatari, ca a avut loc asa, ca o iesire spontana, ca o reactie la informatia de le Comisia Electorala Centrala. A fost o reactie a tineretului. Pe data de 6 ea a fost normala, pe data de 7, aceeasi masa, dar cu mult mai multi si au devenit de necontrolat pentru că sint ai nimanui. Multimea aceasta de oameni era necontrolata de nimeni. S-au desprins o parte incolo şi aici este clar ca trebuiau sa fie folosite toate metodele si dialogul si amplificatoarele. Domnul Voronin nu trebuia sa iasa el. Trebuiau chiar sa iasa organele de forta. Iese seful politiei orasului si spune oamenilor uite care e legea si asa mai departe, cauta niste organizatori printre ei, (cu care sa vorbeasca) fiecare situatie trebuie de încercat, ca sa opresti masa aceasta de oameni

Valentina Ursu: Unii acuza serviciile ruse ca ar fi declansat aceste actiuni de protest; altii dimpotriva spun ca serviciile romane ar fi implicate in asa zisul puci.

Petru Lucinschi : Eu nu cred fiindca n-a fost necesitatea. De bine de rau, a fost liniste, s-au terminat alegerile, au iesit pe piata. De ce trebuie de distrus cladirile ? Evenimentele au sa ne aduca consecinte de lunga durata. Însasi devastarea parlamentului si a presedintiei n-am avut-o niciodata. Daca ar fi fost implicate serviciile din Rusia, din Romania, din alta parte, ei trebuiau sa protesteze mai multe zile in mod organizat. De ce trebuie sa devasteze ? Asta e in defavoarea organizatorilor.

Valentina Ursu: Domnule Lucinschi, dar vreau sa va intreb, cum va fi aceasta conlucrare intre putere si opozitie?

Petru Lucinschi : OOOh! ma tem ca va fi destul de complicata. Fiindca confruntarea e prea mare, dar tara e prea mica si trebuie sa existe niste puncte de tangenta intre aceste trei partide, (de opozitie) pentru ca de fapt este o opozitie destul de masiva. Pentru un timp va fi o relatie foarte dificila, acuma cind sint toti inraiti, toti cu banuieli, cu invinuiri. Noi stim situatia reala, moldoveneasca..

Valentina Ursu: Suspiciuni ?

Petru Lucinschi : Da, da, suspiciuni, birfe, dar este si interesul tarii in primul rind la care trebuie sa raspunda parlamentul.
XS
SM
MD
LG