Linkuri accesibilitate

Acţiuni de intimidare a opoziţiei din provincie


Blocarea intrărilor în Chişinău, închiderea graniţei

În mai multe oraşe din provincie, simpatizanţii Partidului Comuniştilor au început pregătiri pentru demonstraţii anti-opoziţie, iar la Bălţi, câţiva profesori şi mai mulţi studenţi care au participat ieri la un protest anti-comunist au fost arestaţi. „Am fost căutaţi la facultate, ieri seara, de poliţie şi am fost citaţi pentru discuţie la comisariat. Astăzi am aflat că poliţiştii nu au dat de vreun profesor şi astfel s-au lăsat păgubaşi”, spune profesorul universitar Anatol Moraru. El a participat marţi seara la acţiunile de protest din Bălţi ce s-au încheiat cu reţinerea a 20 de persoane. „Azi studenţii au plecat de la facultate fără să mai anunţe pe careva unde s-au dus. Sunt maturi şi cred că îşi pot asuma anumite lucruri.” mai adaugă Anatol Moraru.

Astăzi, la o întîlnire cu rectori şi profesori universitari, şeful statului Vladimir Voronin a îndemnat abţinerea de la proteste stradale, avertizînd că atît rectorii, cît şi cadrele didactice vor trebui să răspundă la fel ca acei care au organizat proteste. În consecinţă, zice profesorul la Colegiul de Arte din Soroca, Gheorghe Duminică, manifestanţilor anticomunişti din provincie le-a fost frică să mai iasă în stradă: „Pînă şi la liceul privat Prometeu, elevii au fost obligaţi să semneze că nu vor ieşi în stradă. La fel s-a procedat la Colegiul pedagogic. Au fost intimidaţi, speriaţi. În schimb au ieşit în stradă comuniştii şi au mărşăluit de la Colegiul pedagogic pînă la cetatea lui Ştefan cel Mare. Acuma nu mai ştim ce să facem.”

Şi la Cahul protestele anticomunite au încetat, ne-a spus una dintre activistele locale, Maria Donas: „Într-adevăr ţi-e teamă dacă în masă au avut loc arestări. Cine ar mai avea curaj să deschidă gura? Însă astăzi pe piaţa din Cahul au ieşit comuniştii care colectau semnături că alegerile nu ar fi fost fraudate, ci au fost corecte.”

Despre evenimentele de la graniţa cu România am aflat de la liderul unui ONG regional din Ungheni, Lucia Bacalu: „Astăzi a fost linişte. Doar comuniştii au protestat împotriva actelor de vandalism din capitală. Ieri însă o acţiune de protest a avut loc şi la vama Sculeni, unde două autocare cu tineri basarabeni au fost întoarse în România. Tineri din Ungheni au protestat la Sculeni pînă la ora 21. Însă, astăzi am aflat că vama Sculeni a fost deja închisă definitiv.”

Toate intrările în Chişinau au fost astăzi blocate de barierele poliţiei, ca nu cumva demonstranţii din capitală să primească întăriri din provincie, iar de la graniţă, potrivit PROTV-ului, ar fi fost intorşi nu doar ziaristi români si străini, ci si cetăţenii moldoveni bănuiţi că s-ar alătura protestelor. În Gara Feroviară din Chisinău azi a intrat un singur tren de pasageri din Bucureşti, iar la Autogara de Sud ni s-a spus că nici o rută spre Romania nu ar fi fost încă suspendată.
Previous Next

XS
SM
MD
LG