Linkuri accesibilitate

Patria împădurită


Copacii trebuie îngrijiți ca să prindă rădăcini

Agenţia Moldpres ne informează că deunăzi “autorităţile, agenţii economici şi persoanele fizice au participat masiv la lucrările de extindere a spaţiilor verzi în toate localităţile din ţară. Pe teritoriile din subordinea primăriilor au fost efectuate plantaţii pe o suprafaţă de 35 ha, iar întreprinderile silvice au sădit copaci în fondul forestier pe o suprafaţă de 230 ha. Numai în ziua de 4 aprilie au fost plantaţi 300 mii arbori şi arbuşti”.

Asemenea ştiri pot impresiona, fireşte, oamenii visători. Iar cînd mai afli că deja al 14-lea an are loc acţiunea naţională “Un arbore pentru dăinuirea noastră”, îţi poţi lesne imagina o patrie împădurită, care concurează Siberia cu taigaua ei nesfîrşită.

În realitate, Moldova e una din ţările europene cu cele mai puţine păduri. Şi mă tem că nici eforturile susţinute de a o împăduri nu au efectul scontat. 14 ani de împădurire consecventă nu e glumă, fireşte! Pe de altă parte, ori de cîte ori călătoresc prin republică, văd de-a lungul şoselelor mai multe regiuni golaşe decît fîşii forestiere.

Am impresia că a planta copaci nu e suficient. Copacii aceia mai trebuie îngrijiţi ca să prindă rădăcini. E minunat că am plantat numai într-o zi 300 mii de arborşi şi arbuşti. Dar cîţi dintre aceşti arbori şi arbuşti vor supravieţui?

Sînt ros de îndoială nu întîmplător. Numai în satul Negreşti din raionul Străşeni au fost plantaţi cîţiva ani, în jurul unui stadion, zeci de copaci. Ei bine, aproape toţi acei copaci s-au uscat, pentru că nimeni apoi nu i-a mai udat. În schimb autorităţile şi silvicultorii pot raporta ritos că împăduresc satul! Adică săditul şi raportul sînt mai importante decît supravieţuirea arborilor. De aceea, am impresia că nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Pînă la pădurile de conifere ale Canadei şi pînă la taigaua siberiană mai e o cale lungă de parcurs…
XS
SM
MD
LG