Linkuri accesibilitate

Nu admitem și condamnăm orice acte violente


Ion Manole
Ion Manole

Interviu cu Ion Manole, președintele organizației Promo Lex.

Presedintele organizației nonguvernamentale de aparare a drepturilor omului Promo LEX, Ion Manole, considera ca afirmatiile preedintelui Voronin, care a invinuit opozitia de tentativa a unei lovituri de stat, nu au nici un temei.

Ca martor al evenimentelor de la Parlament si Presedintie, Ion Manole e convins ca violentele au devenit posibile doar datorita comportamentului inadecvat al politiei, inactiunii in fond a fortelor de mentinere a ordinii publice care au opus pentru incept o rezistenta minima persoanelor agresive din multime, retragandu-se mai apoi.

“Autoritatile poarta intreaga responsabilitate pentru asigurarea odinii publice. Or, inca din seara zilei de luni, cand au inceput protestele, politia trebuia sa ia masurile de rigoare pentru a nu admite asa ceva. Earu de asteptat provocari. Actiunea de luni seara era de amploare si asta presupune ca autoritatile trebuiau sa ia in calcul si posibile provocari. Haideti sa ne amintim de provocarile din fata Procuraturii, unde ONG-urile de drepturile omului au fost atacate si politia din nou nu a intervenit. Si nici pana in momentul de fata nu avem nici o informatie despre modul in care se desfasoara ancheta in acest caz. Ceea ce ne face sa credem ca atunci autoritatile s-au antrenat in vederea unor actiuni similare ce urmau sa se desfasoare ulterior”, a declarat Ion Manole.

Promo LEX condamna orice acte violente si cheama protestatarii sa ordinea publica, normele legale si, de asemenea, sa nu se lase provocati, participand la actiuni violente si ilegale. Intrunirile trebuie sa poarte caracter exclusiv pasnic, a subliniat presedintele organizatiei. In acelasi timp, a adaugat el, Promo LEX cheama autoritatile sa permita manifestatile pasnice, asigurandu-le participantilor si celor care le monitorizeaza securitatea.

De asemenea, a mai spus Ion Manole, concluzia monitorizarii alegerilor de catre membrii Pro LEX este ca elegerile au fost doar partial libere si nu au fost corecte. In acest context, crede el, cererea de renumarare a voturilor si verificare atenta a listelor electoraleeste perfect legitima.
XS
SM
MD
LG