Linkuri accesibilitate

Reacții internaționale la protestele din R. Moldova


Uniunea Europeana, prin vocea coordonatorului politicii externe si de securitate, Javier Solana a cerut autoritatilor retinere şi a condamnat violentele. Ambasada Statelor Unite la Chisinau scrie intr-un comunicat ca, citam „regreta violenta care a avut loc la Chisinau si s-a soldat cu raniti, proprietate distrusa si un posibil deces. Indemnam toti participantii sa se abtina de la actiuni violente si sa-si rezolve diferentele prin metode pasnice. Incurajam autoritatile guvernamentale sa continue sa se manifeste retinut.

Cetatenii intr-o democratie au dreptul la intrunire pentru a-si exprima viziunile intr-o maniera pasnica. Incurajam cetatenii Moldovei sa conlucreze pentru a-si rezolva diferentele intr-un mod amiabil” se arata in declaratia ambasadei americane la Chisinau.

Presedintele Rusiei, Dmitri Medevedev, care a fost singurul lider care i-a felicitat pe comunistii moldoveni dupa victoria anuntata dupa numararea voturilor, şi-a exprimat si el îngrijorarea şi a cerut rezolvarea rapida si cu calm a situatiei.

Secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, la rindul sau a cerut tututor partilor implicate sa evite violentele.
Misiunea OSCE la Chisinau a dat o declaratie similara in cursul serii de ieri.
XS
SM
MD
LG