Linkuri accesibilitate

Evenimentele zilei la Chișinău: o cronologie


Liderii celor trei formațiuni de opoziție negociază cu autoritățile

Cel putin doua etaje ale Presedintiei de la Chisinau au fost devastate de protestatari, unii dintre ei reusind sa ajunga pe acoperis, unde au arborat drapelele UE si ale Romaniei, alaturi de cel al Republicii Moldova.

Peste drum, in Parlamentul devastat putin mai devreme sint baricadati politisti. Politia a folosit grenade fumigene si cu gaze lacrimogene pentru a opri protestatarii, care periodic incearca sa sa intre in cladire.

Din doua geamuri de la primul etaj al Parlamentului ies flacari si fum. Pompierii nu se pot apropia sa stinga incendiul din cauza multimii. Martorii spun ca in spatele Parlamentului ard doua camioane. Se pare ca din cauza extinderii incendiului, dupa ora 16.00 protestatarii i-au lasat pe politisti sa iasa din Parlament, dar in cladire nu intra nimeni din cauza fumului dens.

Printre protestatari circula zvonul ca asaltul Presedintiei si Parlamentului s-a produs dupa ce o tinara ar fi fost omorita in urma primei interventii in forta a politiei de la ora prinzului. Informatia nu a fost confirmata oficial.

Dupa ora 16.00, guvernul s-a reunit intr-o sedinta de urgenta, cu participarea presedintelui Vladimir Voronin. In debutul sedintei, presedintele a declarat ca deocamdata nu poate sa traga concluzii despre cele petrecute, dar a spus ca banuieste cine sta in spatele protestelor si violentelor, fara sa faca referinte concrete. Voronin a spus ca in curind autoritatile vor dezvalui cine se afla in spatele manifestatiilor, adaugind ca ceea ce se intimpla in centrul Chisinaului ar fi o actiune bine organizata si platita de anumite forte. „Scopul lor este varsare de singe din partea autoritatilor”, a spus Voronin, spunind ca puterea nu va admite acest lucru, asa cum nu a admis nici in 1989, nici in 2002.

Ceva mai devreme, consilierul prezidential Marc Tkaciuc, seful companiei electorale a comunistilor, a calificat protestele din centrul Chisinaului drept o tentativa de puci.

Liderii PLDM,PL si AMN au respins categoric acuzatiile unor reprezentanti ai puterii cum ca opozitia ar sta in spatele proteselor. Ei s-au detasat clar de violentele petrecute, pe care le-au numit drept provocari, dar au afirmat ca miscarea de protest este una spontana si e cauzata de nemultumirea populatiei fata de fraudarea alegerilor.

La aceasta ora 17.30 in incinta guvernului continua sa se afle liderii celor trei formatiuni de opozitie pentru negocieri cu autoritatile.
Previous Next

XS
SM
MD
LG