Linkuri accesibilitate

Comunitatea armeano-americană și vizita lui Barack Obama în Turcia


Primul ministru Recep Tayyip Erdogan și președintele Barack Obama la Ankara

Obama a evitat să intre în discuția pe tema genocidului împotriva populației armene

Candidatul Barack Obama promisese ca, daca ajunge presedinte va recunoaste public genocidul impotriva armenilor.

In Statele Unite, comunitatea armeana este foarte influenta si organizata. Anul trecut, lobby-ul armenesc a obtinut o recunoastere a genocidului de catre Comisia pentru Relatii Externe a Camerei Reprezentantilor. Dar ulterior, administratia Bush a convins conducerea Congresului sa nu aduca chestiunea in dezbaterea plenului pentru vot. Anul acesta, comunitatea armenilor americani avea sperante ca procesul va avansa. Aceleasi forte din Congres se pregatesc sa adopte o rezolutie similara. Tinind cont de ceea ce Obama spusese in campanie, ei sperau ca de data aceasta sa obtina sprijin si din partea administratiei.

Numai ca, odata ajuns presedinte, Obama, ca si predecesorul său intelege importanta strategica a Turciei si interesele americane in zona. In plus exista si argumentul ca raporturile dintre cele doua tari -Turcia si Armenia - sint pe cale sa se normalizeze or readucerea pe tapet a chestiunii, care agita spiritele in ambele tari ar fi un gest inportun, de natura sa slabeasca sansele de reconciliere.

In America insa, organizatiile armenilor-americani sint nemultumite. Ele amintesc ca armenii-americani l-au sprijinit pe Barack Obama dupa declaratia acestuia din ianuarie 2008 in care articula, “convingerea ferma ca genocidul impotriva armenilor nu este o alegatie, o opinie personala sau un punct de vedere, ci un fapt istoric bine documentat si bazat pe dovezi istorice complesitoare”.

In alocutiunea de luni din Parlament, presedintele Obama s-a referit la tragicele evenimente din 1915 si a sugerat popoarelor turc si armean să se raporteze la trecut intr-o maniera onesta, deschisa si constructiva. La conferinta de presa el a declarat ca isi asuma pozitia adoptata in 2008, dar nu a raspuns daca i-a cerut presedintelui Turciei sa recunoasca genocidul.

Nu au ajutat nici cele spuse de presedintele Turciei, Gul, care a sugerat ca chestiunea genocidului este intretinuta in special de diaspora armeana, poate ca o maniera de a se agata de identitate. Armenii americani cred totusi ca e bine ca Barack Obama s-a referit la chestiunea genocidului, in Turcia, sperind ca o va face cu mai mare vigoare la 24 aprilie, data la care, in fiecare an, sint comemorate victimele.

XS
SM
MD
LG