Linkuri accesibilitate

Presa din Rusia despre alegerile din Moldova


Numeroase agenţii ruse de ştiri relatează despre victoria comuniştilor la alegerile de ieri. În afară de ştirea propriu-zisă, agenţia oficială Irar-Tass anticipează că proteste masive ale opoziţiei sunt puţin probabile, în ciuda nemulţumirilor legate de corectitudinea campaniei electorale. Agenţia Novîi Reghion îl citează pe liderul liberal Mihai Ghimpu, spunînd că partidul său nu va participa cel mai probabil la acţiuni de protest. „Ne place sau nu, dacă alegătorul a votat liber, de ce am protesta?”, este citat Mihai Ghimpu.

Postul Eho Moscvî nuanţează poziţia opoziţiei, anume că ar putea contesta rezultatele alegerilor dacă adună destule probe că ele ar fi fost falsificate. Tot Eho Moscvî îl citează pe preşedintele Vladimir Voronin cu declaraţia că partidul său nu va negocia cu opoziţia nici o funcţie în viitoarea conducere a ţării, iar dacă negocieri vor exista totuşi, ele se vor axa pe alte teme.

Ria Novosti, o altă agenţie oficială rusă, se opreşte la detaliul că în Parlament au intrat dată două partide noi, cel Liberal şi cel Liberal Democrat, în timp ce partide cu istorie parlamentară veche ca cel popular creştin democrat au rămas pe dinafară.

Desigur, numeroase agenţii ruseşti preiau azi ştirea despre convorbirea telefonică dintre Dmitri Medvedev şi Vladimir Voronin, pe care liderul rus l-a felicitat pentru victoria în alegri.

Ziarul Komersant este printre puţinele medii ruseşti care au reuşit să publice un comentariu în cursul zilei. Komersant a scris că Partidul Comuniştilor îi datorează în mare parte victoria clară la alegeri preşedintelui Voronin, care a reuşit în ultimele luni să-şi asigure şi sprijinul Moscovei. După ani de răceală, totul s-a schimbat şi chiar zilele trecute preşedintele rus l-a lăudat pe Voronin pentru activitatea Moldovei la preşedinţia CSI, mai scrie Komersant.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG